Reportage

Idag är det 60 år sedan Rockabilly / Rock ‘N’ Roll musiken föddes

By  | 

För 60 år sedan skapades Rockabilly musiken som sedan skulle kallas för Rock ‘N’ Roll. Den 5 juli 1954 spelade Elvis Presley in “That’s All Right” på skivbolaget Sun Records.

1953 stegade Elvis Presley in på Memphis Recording Service som drevs av Sam Phillips som senare skulle bli Sun Records, Sam Phillips gick efter mottot “Vi spelar in vad som helst, var som helst, när som helst“. Men den dagen fanns inte Sam Phillips på plats, utan Sams sekreterare Marion Keisker som skötte studion. Elvis var där för att spela in “My Happiness” och “That’s When Your Heartaches Begin” som var en present till mamma Gladys som fyllde år, eftersom familjen var fattiga hade dem inte råd med en grammofon, var enda chansen för Gladys att få höra låten var om Sam Phillips skulle spela den på radion. Marion sparade inspelningen så att hon skulle kunna spela upp den för Sam.
Efter inspelningen frågade Marion Keisker Elvis vad för sorts musik han sjöng och vem han lät som, till svar fick hon;
Jag låter inte som någon annan“.

reportage_rocknroll60ar_sam-phillips

Sam Phillips

I januari 1954 besökte Elvis åter igen Sun Records, denna gången för att spela in en så kallad acetate demo, som innehöll låtarna “Casual Love Affair” och “I’ll Never Stand in Your Way“, och denna gången var det Sam som satt och rattade i studion, efter inspelningen ville han ha Elvis adress och telefonnummer.
Där hade historien om Elvis kanske tagit slut om inte det hade varit för Marion Keisker som inte kunde glömma den blyga unga lastbilschauffören med den unika rösten.

Nästan ett år efter inspelningen av den personliga skivan kontaktades Elvis av Sam Phillips efter inrådan av Marions. Sam ville att Elvis skulle komma och försöka sjunga en sång som Sam hoppas kunna ge ut på skiva. Låten var “Without You“. När Elvis väl var i studion och försökte sjunga låten blev Sam inte övertygad av Elvis sång utan bad honom att sjunga det som han kunde sjunga, och Elvis rev av några country och rhythm & blues låtar.
Nu blev Sam övertygad och föreslog att Elvis skulle söka upp gitarristen Scotty More som spelade i country-western bandet The Starlight Wranglers. Scotty presenterade Elvis för bassisten Bill Black. Mycket tid lades ner på att hitta soundet som dem eftersträvade men utan resultat.

reportage_rocknroll60ar_elvisandthebluemoonboys

Fv: Bill Black, Elvis Presley och Scotty Moore (1955)

Elvis blev kontaktad av Sam som ville att trion skulle komma till studion för Sam ville höra hur dem lät på band (rullband), 5 juli 1954 stod bandet i Sun Records studio och ingenting hände. Elvis och bandet försökte få till något speciellt att spela in men ingenting hände, så bandet tog en liten paus i inspelningen. Då började Elvis att lattja och spela låten “That’s All Right” med en snabb rytm och i en mer avslappnad stil än de flesta blueslåtar, Moore och Black var inte sena på att hänga med. Sams röst dånade ut från kontrollrummet, “Vad gör du?” Ingen av dem visste vad dem gjorde. Hur skulle de kunna det? Detta var något helt nytt, ett sound som aldrig hade hörts tidigare. Sam bad dem att förfina sin unika tolkning av “That’s All Right“, och sedan spelade han in den.
Stilen rockabilly var född. Ståbas, strängarna “slappade” till halsen och gav extra skjuts åt rytmen. Countrypräglad elgitarr med snärtiga solon. En energiskt hickande och ylande sång.

Radioprogrammet “Red, Hot and Blue” i Memphis sköttes av Radio-dj:n Dewey Phillips som var den förste att spela de svartas musik för vita lyssnare (som unge Elvis). Han fick låna en kopia av “That’s All right” ett par dagar efter att den hade spelats in. Lyssnarna hörde av sig och undrade över låten och den helt okände artisten. Så Dewey Phillips lyckade få den blygsamma Elvis till radioprogrammet. Dewey Phillips påpekade att Elvis hade gått på Humes High School, en helvit skola; en viktig markering i det på tidigt 50-tal ännu rassegregerade södern.
Dewey spelade “That’s All Right” gång på gång.

Sam Phillips och Elvis hade ett problem kvar, dem saknade en låt till B-sidan, då kom förslaget “Blue Moon of Kentucky” från bandmedlemmen Bill Black. Sagt och gjort. Katalognumret för skivan blev Sun 209 och innehöll låtarna “That’s All Right” och “Blue Moon of Kentucky“. Skivan släpptes officiellt den 19 juli 1954 blev snabbt en stor lokal hit.
Elvis Presley - That's Alright (Mama) Singel
Och resten vet vi ju, idag 60 år senare är rockabilly musiken och livsstilen ännu mer populärare än någonsin, trots nedgången 1960 och uppsvingen på 70-talet med British Rock ‘N’ Roll Revival med band som Shotgun, The Wild Angels m.fl. Och början av 1980 då Stray Cats slog igenom så är det något särskilt med hela stilen som gör att varken musiken eller stilen kommer att försvinna.
Har den överlevt 60 år så lär den överleva minst 60 år till.

Men ska man vara lite mer noga med musikhistorien kan man alltid spola tillbaka rullbandet något innan Elvis tog över scenen, som dem flesta vet så härstammar rockabilly och rock ‘n’ roll musiken från rhythm & blues, blues och country. Och det hade givits ut skivor med rhythm & blues, blues etc långt innan dagen då Elvis klev in på Sun Records. 1951 gav Memphis Recording Service (Sun Records) ut skivan “Rocket 88” med Jackie Brenston och Ike Turner, denna skiva anses av en del som den allra första rockskivan.
Förutom skivan “Rocket 88” hade Roy Brown i New Orleans spelat in “Good rockin’ tonight” redan 1948. “Good Rockin’ Tonight” blev dessutom Elvis andra singel på Sun Records. Även om Sam Phillips Sun Records anses vara där rockabilly och rock ‘n’ roll föddes fanns det samtida skivbolag som också gav ut liknande musik som Atlantic, Specialty, King, Imperial fast det var mesta delen med svarta musiker, dessa skivor spelades inte på vita radiostationer och därför var det mycket svårare för artisterna och banden att slå igenom. Men saken var den att det krävdes en vit musiker för att kunna slå igenom och nå ut med denna sortens musik. Och där kom Elvis Presley in i spelet 1954.

[responsivevideo][/responsivevideo]

Jag vill avsluta med en personlig reflektion; Almenackan är fullproppad med olika speciella dagar, alltifrån kanelbullensdag till Recordstore Day, men ändå är inte 5 juli Rockabilly / Rock ‘N’ Rollens dag, eller som det skulle heta på engelska The Day Rockabilly / Rock ‘N’ Roll Was Born.
Jag tycker faktiskt att detta är en otrolig viktig dag för all sorts musik, detta var dagen då Elvis la grunden till all populärmusik som finns idag, Pop, Rap, Hårdrock, Metal, Synthmusik, House, Techno… You name it!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *