Nöjesnytt

Batmobile från 1966 såld för 32 miljoner kronor

By  | 

Läderlappens tjänstevagn Batmobile, originalet från den berömda TV-serien på 60-talet, har auktionerats ut hos Barrett-Jackson. Slutbudet blev rekordstort för en filmbil: 4,62 miljoner dollar – 32 miljoner kronor. Ingen dålig värdestegring då bilen ursprungligen köptes för en (1) dollar!

Batmobile såld

Hur många av er läsare har inte haft en Batmobile på hyllan i pojkrummet? Förmodligen ganska många, åtminstone av de som är födda på 50- och 60-talen. Hur fjantig TV-serien än var så gjorde Läderlappens bil – Batmobile – ett outplånligt intryck på många unga killar.

Den legendariska bilbyggaren George Barris köpte konceptbilen Lincoln Futura 1955 av Ford i december 1965 för endast en dollar och byggde sen i all hast om bilen under tre veckor för att den skulle kunna användas i TV-serien, som snabbt blev en stor succé. Batmobile blev även en succé för George Barris som fick många prestigeuppdrag från både filmbolag och kändisar.

George Barris var dessutom smart nog att behålla filmbilen från 1966 och under helgen gick Batmobile under klubban hos auktionsföretaget Barrett-Jackson i Scottsdale, Arizona, i USA. Slutbudet när klubban föll blev häpnadsväckande 4,2 miljoner dollar för Batmobile och med avgifterna blev totalsumman 4,62 miljoner dollar – 32 miljoner kronor.

Ägarna av unika bilar brukar vilja hålla en låg profil men den här gången vet vi faktiskt vem som köpte Batmobile – bilsamlaren Rick Champagne från Arizona. Även om priset var högt kan Rick trösta sig med att Batmobile lämnades över av George Barris (88 år) i egen hög person i Scottsdale och han hade även med sig dokumentation och andra samlarföremål till Batmobile.


Källa: www.automotorsport.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *