Nöjesnytt

Chuck Berry tilldelas årets Polarpris

By  | 

Legendariska rockpionjären Chuck Berry får årets Polarpris. Den 26:e augusti tar Chuck emot priset av svenska Kungen.

Chuck Berry tilldelas årets PolarprisDet är en av rockmusikens gudfäder som lyfts fram av prisjuryn. Chuck Berry belönas för att han var den “som förde fram elgitarren som rockmusikens huvudinstrument. Alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till Chuck Berry. The Rolling Stones, The Beatles och en miljon andra grupper började med sitt yrke genom att spela Chuck Berry låtar. Chuck Berry är också en utmärkt låtskrivare. Under loppet av tre minuter trollar han upp en bild av det dagliga livet och tonåringarnas drömmar, ofta med fokus på bilar”, som det bland annat står i motiveringen.
Den snart 88-årige Chuck Berry slog igenom i mitten av 50-talet med låtar som “Maybellene”, “Roll over Beethoven” “Johnny B Goode”, alla numera ansedda som klassiker. Han var en av de allra första musikerna som valdes in i rockmusikens Hall of Fame 1986 och han har fortsatt att turnera upp i hög ålder.

Polarpriset instiftades av skivbolagsmannen Stikkan Anderson och delades ut för första gången 1992 till Paul McCartney och de tre baltiska staterna som stöd i deras upphovsrättsarbete.

Chuck Berry – Maybellene (Live 1955)

Chuck Berry – Johnny B. Goode (Live 1958)

Chuck Berry – Roll Over Beethoven (Live)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *