Skivrecensioner

RED and MARY WEST and HOT RHYTHM – GO WEST!

By  | 

Skivbolag: Red West Production
Utgiven: 2011
[rating:4.5]
RED and MARY WEST and HOT RHYTHM - GO WEST!
När The Buckshots lades ner öppnades en ny dörr för Red West and Hot Rhythm som består av Jörgen Westman (från bl.a. The Buckshots), Roine Lundström som nu tyvärr har fått lägga ståbasen åt sidan och klivit av scenen p.g.a. hälsoskäl och Tommy Olsson på trummor.
Red West and Hot Rhythm har gjort flera spelningar och en live platta tillsammans med Jörgens fru Marie alias Mary West, hon har dessutom gästat på tidigare skivor med Red West.
Nu har dem slagit ihop påsarna och givit ut en dubbelskiva, den ena är Red West and Hot Rhythm och den andra skivan är Mary West. Dubbelskivan bär den passande titeln ”Go West”.

Först ut är Red West and Hot Rhythm, skivan innehåller 18 låtar och alla är covers på både mer kända 50-tals rock ‘n’ roll låtar och mindre kända. Idén var att få oss lyssnare att inte bara öppna ögonen utan framförallt rensa ur vaxet i öronen och uppleva dem mer okända rökarna som du eller jag har trots allt missat eller glömt bort.
Majoriteten av låtarna är tidigare outgivna med Red West bakom mikrofonen och med gitarren i händerna men några har vi redan hört med Red West som finns på den digitala liveplattan ”Live At Be Bop-A-Lula” (2010) bland andra är det ”Red Cadillac And A Black Moustasche”, ”Red Hot” och ”I’ll Be Leaving You” Men av arton låtar så gör det ingenting, dessutom är dessa versionerna nyinspelade i studio.
Blandningen av låtar innehåller alltifrån riktigt tidiga slagpåsar som Ike Turner’s ”Rocket 88”, Rhythm and Blues musikern William A Thurman alias Mr. Sad Head svängiga ”Butcher Boy”, och en av dem mest populära låtarna att göra covers på nämligen Billy ”The Kid” Emerson’s odödliga dänga ”Red Hot”. Red West lyckas faktiskt att sätta sin egen prägel på låtarna och antingen rockar upp dem eller så släpper han på gasen och bromsar in och cruisar fram med lugna och goa bitar. Och det är min uppfattning om att ska man göra covers så ska man göra det på sitt eget sätt och inte efterapa originalet helt och hållet. Detta gör att det inte känns tråkigt, uttjatat och gammalt.

Musiken då, ja vad fan kan man säga, det är Red West and Hot Rhythm vi språkar om här, 50-tals rock ‘n’ roll när den är som bäst med alla sköna tillbehör som tilltalar dem flesta, sköna slingor av saxofoner, piano som brinner, gitarr ackorder som kännetecknar hela 50-talet, och ”slap back” som ekar lite snyggt bakom allt.

På skiva nummer två är det Mary West som står för pipan och efter att först hört henne på skivan ”Red West and Hot Rhythm” (2010) där hon gästade på några av låtarna och ”Live At Be Bop-A-Lula” (2010) är detta en efterlängtad skiva, framförallt för mig.
Jag blev helt betagen av Maries sångröst då och påpekade att en skiva med henne hade varit på sin plats,och här är den.
Mary West har gått på samma linje som Red West och gör sin version av kända och okända låtar från en svunnen tid. Dessutom har hon tagit till sig många kvinnliga sångerskor och lyfter fram deras musik, och hon gör det riktigt bra. Några av dem är Brenda Lees rock ‘n’ roll rökare ”Two Timin’ Man”, ”Honeymoon’s Over” som skiljer sig riktigt rejält från originalet med Betty Hutton & Tennessee Ernie Ford, mycket mer rock ‘n’ roll stuk med Mary och Red. Mary ger sig även på Patsy Cline’s klassiker ”Got A Lot Of Rhythm (In My Soul)”.
Men även låtar med manliga sångare har fått plats, till exempel har Elvis Presley odödliga hit från 1957 ”Mean Woman Blues” som Mary här har döpt om den till ”Mean Man Blues”. Och kanske inte den alltför kända ”Don’t Talk Baby” med Dennis King dessutom är Marys version mycket bättre än originalet.
Som sin äkta hälft Red behåller Mary mycket av original låten men lyckas sätta sin prägel som gör att det inte känns som en cover rakt av. Helt fantastiskt och mycket professionellt.
Marys sångröst är ganska unik bland svenska kvinnliga sångerskor, hon har förmågan att sväva mellan 40-talets jazz och swing och 50-talets kvinnliga rockabilly/rock ‘n’ roll pionjärer på ett sätt som känns genuint, nytt och gammalt på en och samma gång och framförallt ett av dem bästa sångerskorna som Sverige har att erbjuda idag, och inte bara inom denna genrer.

Mary kompas av Hot Rhythm och även Red är med på enstaka låtar och sjunger duett, det finns en myt om att man inte ska arbeta med sin andra hälft, Red och Mary slår sönder på myten med ett baseball trä, dem är levande bevis på att det fungerar alldeles utmärkt att stå på scenen ihop och rocka loss och bjuda på allt det bästa från 50-talet.

Red West och Mary West skickar ut en känsla av värme och glädje av att få spela dessa låtar för oss, det märks att dem brinner för det dem gör och det ger lite vemod över att trots allt så är det en ganska liten genrer som dem spelar i och försäljningen av skivor har rasat generellt dem senare åren och det är mest märkbart på små skivbolag och band. För att då kunna ha möjligheten att ge ut denna dubbelskiva valde dem att göra å kallade duplicerade CD-skivor, det var antingen det eller digitala versioner. Och tack och lov för deras val, för hur roligt är det med digitala skivor i längden?
Detta gör att skivan kan vara svår att hitta på marknaden, men den finns att beställas på Red West Productions hemsida. Gör det och stöd Rock ‘N’ Roll gurun Jörgen ”Red” Westman och sin fantastiska andra hälft Marie ”Mary” Westman, köp ”GO WEST”!

Låtlista:

Red West CD 1
01. Butcher Boy
02. Voodoo Voodoo
03. Rocket 88
04. Shirley
05. Sixty Minute Man
06. Fire Of Love
07. Red Hot
08. School Of Rock ‘N’ Roll
09. I’ll Be Leaving You
10. Why Did You Leave Me?
11. Red Cadillac And Black Moustasche
12. Just You And Me
13. I’m Through
14. Try Me
15. Pack Fair And Square
16. Please Give Me Something
17. Greatest Lover In The World
18. Time Was

Mary West CD 2
01. I Just Discovered Boys
02. Two Timin’ Man
03. Honeymoon’s Over
04. Big Rock In
05. Hot Damn
06. Silent Lips
07. This Little Girl’s Gone Rockin’
08. Don’t Talk Baby
09. Who Baby Who
10. You’re Driving Me Crazy
11. Just Like You Like It
12. Mean Man Blues
13. Robot Man
14. There’s A Jungle Out There
15. Got A Lot Of Rhythm
16. Fan It
17. I Wanna Be Free
18. Miracle Of You

Smakprov:

Hemsida: www.redwest.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Red-West-Hot-Rhythm/237279959620871

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *