Skivrecensioner

The Dynotones – Modified

By  | 

Skivbolag: Part Records
Utgiven: 2013
Speltid: 30.51 min
[rating:4]
recension_thedynotones-modified_cover
The Dynotones, från Orange County, Kalifornien, är ett instrumental Surf/hot rod combo bestående av: Dano Nichols (gitarr), Dan Moses (gitarr), Rob Kruse (bas Gitarr) och Tim Fitzpatrick (trummor).
Bandets influenser omfattar: The Livley Ones, Link Wray, The Astronauter, The Bobby Fuller Four, The Pyramids och The Ventures. The Dynotones har spelat sedan 1995.

Detta är faktiskt min första personliga upplevelse av The Dynotones, jag är inte någon större lyssnare av just Surf men på senare år har det faktiskt blivit mer surf än tidigare. Så när ”Modified” trillade ner i brevlådan från Part Records blev jag ärligt talat lite skrajsen, vi har inte recenserat alltför många surf band genom tiderna så det blir lite ja hopp nu ska vi försöka bena ut detta och få ihop en recension.
Men allt det där bara försvann när albumet började snurra i spelaren, detta skulle inte vara några problem tänkte jag, för ”Modified” och The Dynotones är lätta att ta sig an och gilla fast jag inte är någon surf-diggare.

”Modified” innehåller 14 låtar, som är inspelade mellan 2002 och 2005 och vad beträffar titeln ”Modified” är det just det att låtarna är i modifierad form. Gamla grejer som på något sätt har moderniserats. I detta samband passar det utmärkt att jämföra med en gammal hot rod som man har hottats upp.
Merparten är låtar som The Dynotones själva har skrivit, på coversidan på albumet hittar vi Thee Midniters ”Whittier BLVD”, trots att det inte är mycket som skiljer dessa versioner sig åt tycker jag att The Dynotones version är bättre än Thee Midniters och en låt som heter ”Von Zipper’s Revenge” baserad på en karaktär med samma namn från filmen ”Beach Party” från 1963.
Musiken som The Dynotones spelar är alltså ren instrumental surfmusik med grund från 60-talets surf musik med släng av influenser från Link Wray, The Pyramids med flera.

Omslaget är gjort av inte mindre än Dirk ”The Pixel Eye” Behlau och stillbilderna på bandet är tagna från kustom dokumentären ”Flake & Flames” som The Dynotones dessutom medverkar i. Omslaget innehåller dessutom en poster som är gjort av Jesper Bram som tillsammans med Dirk ligger bakom ”Flake & Flames”.

The Dynotones är exakt vad mina öron gillar när det gäller surf, det är enkelt och välproducerat, inget krimskrams som krånglar till det, och framförallt så är det lättlyssnat. Jag har sedan tidigare sämre erfarenheter dragit all surf över en kam men för något år sedan ändrades min uppfattning och ännu en gång har jag fått det bevisat för mig själv att all surf är ändå inte likadan och framförallt inte dåligt. The Dynotones representerar surf/hot rod musiken på en fantastiskt sätt som gör att även en sur gubbe som jag kan ta mig an dem och faktiskt självmant lyssna på dem med jämna mellanrum.

Låtlista:
01. Modified
02. Beneath The Surface
03. Von Zipper’s Revenge
04. Whittier Blvd
05. Curse Of Malta
06. Endless Dream
07. Night Of The Ghouls
08. R.I.P. Tide
09. Bikini Wobble
10. Gear Grinder
11. Supersonic Swinger
12. The Chisler
13. Injector
14. Last Wave

Smakprov:
[responsivevideo]

[/responsivevideo]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *