Skivrecensioner

Nitus And The Rollin Dice – Way Down To Graceland

By  | 

Skivbolag: Part Records
Utgiven: 2011
Speltid: 37.18 min
[rating:4.5]
Nitus And The Rollin' Dice - Way Down To Graceland
Nitus And The Rollin Dice kommer från Ungern och har spelat ihop sedan 2008, Dem släppte en demoskiva på vinyl 2009 innehållande 4 låtar. Bandet består av Nitus (Sång) Flames (Bas) Chris (Gitarr och banjo) och Alfie (trummor).

Way Down To Graceland heter alltså debutskivan från det ungerska bandet Nitus And The Rollin Dice, skivan öppnas av ett intro som är en radiosändning om att Elvis Presley har avlidit. Introt uppföljs av låten ”Way Down To Graceland”, en egenskriven svängig rockabilly-dänga med sköna gitarrslingor. En fantastisk öppning av skivan.

Grunden ligger i traditionell rockabilly i snygg förpackning, med inslag av country/bluegrass, Nitus sångröst är inte mycket att orda om, hon får till en röst som för en tillbaka till tidigt 50-tal, ju mer man lyssnar på sången ju mer uppmärksammar man lite knackig engelska men i helheten gör hon det riktigt bra och hon sjunger det hon vill sjunga. Man känner glädjen och viljan i tonerna. Skivan innehåller sammanlagt 13 spår, med majoriteten av eget material samt två covers bl.a. kanske inte den helt okända ”Folsom Prison Blues” av Johnny ”The Man In Black” Cash som i sin tur är en bra version. Samtliga låtar är på engelska förutom spår 9 som är på ungerska och heter ”Nyomd A Gázt” som betyder Hit The Gas på engelska (enligt google).
Trots att jag inte förstår något av det som sjungs förutom vissa ord så som Hot Rod tycker jag att den är riktigt bra, språket behöver man inte alltid förstå, utan det är musiken som fängslar en oftast och så är det med denna.

Som ni har förstått är det kvinnlig sång som detta band bjuder på, förutom Nitus sångpipa handskas instrumenten av tre killar som inte är födda i farstun, dessa herrar hanterar instrumenten riktigt bra och tillsammans med Nitus tillför dem inte bara ny musik utan också rockabilly musik när den är som bäst.

Nitus And The Rollin Dice har inte bara lagt ner tiden på göra bra musik, dem har dessutom lagt ner tid på omslaget och booklettern, vilket jag uppskattar (jag älskar att kunna bläddra och hänga med i texterna samt uppskatta foton) Där hittar man bl.a. texterna och bandfoton plus lite kontaktuppgifter.

Som någon sorts avslutning på denna recension skulle jag vilja skriva ihop något som jag tycker sammanfattar ”Way Down To Graceland”.

Låt mig ta med er på en resa till Amerika, året är 1957 och på radion hör man hur pionjärerna rockar, på gatan rullar den ena Chevrolet efter den andra, en och annan rosa Cadillac står parkerad vid ett hamburgerställe. Plötsligt går ryktet om ett race som ska bli av på kvällen, i garaget står ett gäng ungdomar och mekar i en hot rod som ska bli kvällens vinnare. Dem lyssnar på radion där avslutas låten ”Great Balls Of Fire” med Jerry Lee Lewis, radioprataren sätter på låten ”Old Record Machine” med orden:
”Let me introduce Nitus And The Rollin Dice, with a song from their brand new album ”Way Down To Graceland”, the song is called Old Record Machine”.

Låtlista:
01. Intro
02. Way Down To Graceland
03. Real Bad News
04. Old Record Machine
05. Rollin’ Dice
06. That’s What I Love
07. Folsom Prison Blues
08. Hold On Tight
09. Nyomd A Gazt
10. The Reason Why
11. Truck Drivin Man
12. Keep On Rockin’
13. The Reason Why (Instrumental)

Smakprov:

Hemsida: www.nitus.hu
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nitus-The-Rollin-Dice/100453173334441

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *