Skivrecensioner

Raggen Går Vol.1

By  | 

Skivbolag: Äggtapes & Records
Utgiven: 2012
Speltid: 50.27 min
[rating:2.5]
Raggen Går Vol.1
Raggen Går Vol.1 är en samlingsskiva med band från Sverige och Norge, däribland Boråsarna Vrävarna, Frontmannen i The Gearheads soloprojekt John Wildcat, Rännhola Rockers, Small Town Pimps och The Wackos. Från Norge är det bland andra Rövballebandet som gjorde succé på TV4’s program ”Talang” och punkbandet F.E.S.T.
När jag såg plattan på nätet tänkte jag ”fan va gott med en samlingsskiva som inte innehåller samma låtar som på alla dem andra samlingsskivorna som bär namnet ”Raggare…”. Ja förutom några få låtar som kan räknas till 15 år gamla om inte mer så är det ganska så färska låtar.
Men det som stör mig mest är att dem har tagit med punkband som vanligtvis inte har något med raggarkulturen att göra. Bara för att dem skriker lite könsord så är det inget måste att platsa på en raggarplatta. F.E.S.T är ett norskt punkband som sa att ”det kan inte bli mer punk än att göra en raggarlåt” Så har vi legenderna Vrävarna som jag personligen inte har något emot men på en platta som denna, det är tveksamt.
Jag hade räknat med raggarband och rockabilly/rock ‘n’ roll-band som Rännhola Rockers, The Wackos, Rövballebandet och John Wildcat osv. En rolig grej är att Wild Cruisers är med i ett hörn och levererar ett bidrag med titeln “Raggarlåt” och som jag har skrivit tidigare är det två klubbar som är med men detta var fel, Torhamn Cruisers är ingen klubb.

Jag blev besviken när jag lyssnade genom plattan men det finns några raggarrökare, John Wildcat presterar liksom bra, jag hade önskat att dem hade tagit en annan låt med honom. Rövballebandet, ja fan mer raggare blir det ju inte, helfestliga norrbaggar. Rännhola Rockers, alltid guld! Veckans Klubba… Musiken går an men ”Vem har snott min sprit”… tråkig titel tråkig text.
Riot Boy’s bit ”Opel Kapitän” är också en av dem bättre, bara att skriva en låt om klenoden Kapitän är ett genialt drag.

Volym 2 i serien sägs komma 2013, och jag hoppas ideligen att Kent ”Ägget” sorterar ut punkbanden, det är liksom en raggarplatta då kan det dåliga skitnödiga punkbandet eller vad man ska kalla Tinnitus för inte vara med.
Jag är inte på något vis anti punk men här hör dem tyvärr inte hemma om dem inte slänger till en ståbas eller fixar manliga polisonger och en pompadour frisyr som får picken att slakna av avund.
Men till 100% lär plattan ändå spelas som satan i bilarna och på festerna för i slutändan är det en partyplatta som får vem som helst att bli sugen på en flaska brännvin eller en platta öl.

Låtlista:
01. Raggare – F.E.S.T.
02. Härliga raggarliv – Jan Myrhed
03. Vill du ha mej – The Creepers
04. Jag är en ligist – John Wildcat & Raggarbritta
05. Volvo – The Wackos
06. Gänget från Insjön – Rännhola Rockers
07. Raggen går – Rövballebandet
08. Full gas till Kristianstad – Eddie Meduza
09. Vem har snott min sprit – Veckans Klubba
10. Fy fan vad vi super – Tornhamn Cruisers
11. Hängpattar – Tinnitus
12. Opel Kapitän – Riot Boys
13. Som sommaren – Riot Boys
14. Jag vill ha en brud med stora pattar – Small Town Pimps
15. Vrävafest – Vrävarna
16. Raggarlåt – Wild Cruisers

Smakprov:

Hemsida: http://www.eggtapes.se/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *