Skivrecensioner

Small Town Pimps – Red Light Classics

By  | 

Skivbolag: Fast & Angry Records
Utgiven: 2007
Speltid: 61 min
[rating:4.5]
recension_smalltownpimps-redlightclassics_cover
Small Town Pimps som tyvärr gick skilda vägar 2008 är kanske ett av Sveriges mest kända rock ‘n’ roll band (med ståbas och influenser från psychobilly, rockabilly, country etc etc etc…), denna skiva är typ en “Best Of”, här har de samlat godbitarna från deras skivor.

Personligen är detta ett favoritband, jag kom i kontakt med dem för några år sedan, det var 2002 eller 2003 som jag hamnade av en slump på deras hemsida. Och den vägen är det.
Men nog om det, nu är det “Red Light Classics” som det ska handla om.

Första spåret är från skivan “Pimpleyfied” vilket var deras debutskiva, “I’m a small town pimp” heter den, att de valde att köra denna som första spåret är för mig en gåta. Början är seg, ståbas och sång i lugnt tempo. I refrängen ökar tempot och instrumenten rasar, gitarrer vrålar, trumskinn piskas, ståbasen slappar.
Som titeln avslöjar handlar texten om att han är en småstads hallick, hur han går tillväga, hur hans tjejer är, hur ser ut och att det är han som bestämmer.
Hela låten är långsam tills refrängen, vid de första 20-tal lyssningarna är denna fortfarande ingen höjdare, men nu när jag recenserar så lyssnar jag extra noga på textmässigt, och det är just det som lyfter upp denna låt. Texten!

“Under a tombstone” heter andra spåret och är också från skivan “Pimpleyfied” Från en lugn start på skivan river dem illusionen med snabba takter i sann psychobillyanda.
Låten handlar om att han bor under en gravsten, här kan han göra vad han vill, när han vill. Detta är Small Town Pimps!

Efter att ha nästan spräckt rutorna med senaste låten river Small Town Pimps av med “Superpsychozombie” som är det tredje spåret på skivan.
Denna låten är från skivan “For A Few Hookers More”. Denna låt går i samma anda som den tidigare låten, men det låter mer rockabilly om musiken medans texten behandlar ett klassiskt ämne inom psychobilly, zombies. Superpsychozombie.

Efter tre låtar är jag förväntansfull inför det fjärde spåret som är från samma skiva som ovanstående, låten heter “Suck My Zombie”. Att Small Town Pimps skriver låtar med innehåll av porr, sex och horor är för de flesta ingen nyhet. Detta är en av de låtarna, jag behöver nog inte förklara vad zombien är för könsdel.
Hela låten går i klassisk rockabilly, med en känslan av sent 40-tal. En riktig bra låt.

Nu börjar det bli mer sex, horor och rock ‘n’ roll! Femte spåret heter “Hooking Honey Babe” som är tagen från samma skiva som ovanstående låt. “Hooking Honey Babe” behandlar ämnet om hur man ska göra för att bli en framgångsrik hallick och hur man ska behandla sina horor.
Efter en dags arbete är det hallicken som ska ha pengarna, och hororna ska hålla sig rena.

“Mental Mama” heter sjätte spåret och är från skivan “For A Few Hookers More”. Det är vid denna låten som jag börjar utsköna ett Small Town Pimps sound.

Ännu en låt från skivan “For A Few Hookers More”, de har samlat ihop godbitar från fyra skivor, då blir det att det är fler låtar från några skivor än andra.
“Let’s go diggin” heter denna låt och är sjunde spåret. Small Town Pimps river, rutorna skakar, hunden sitter ihopkurad i ett hörn… Och jag bara njuter, en riktig bra låt. Synd bara att jag inte kan utröna vad den handlar om.

Small Town Pimps gör nu en cover, det är en gammal bit som heter “Gamla kära tuff-tuff tåget”, den ligger som spår åtta. Meningen är nog att man ska tro att det är en liveinspelning, men det är nåt som säger mig att det inte är det, utan studioinspelad med diverse effekter.

Nu till en låt som var den första som jag hörde med Small Town Pimps 2002 eller 2003, den är från skivan “B-I-N-G-O” och heter “Sex slave”, att jag är väldigt sexfixerad är nog ingen nyhet för min närhet, att denna låt är en favorit är ingen nyhet för dem.
Detta är den låt som gjorde att detta band blev ett favoritband. Låten börjar med en snabb gitarr och går över snabbt till trummor och den slappande ståbas, och sången… Jag vet inte men denna låt är Small Town Pimps för mig.
Som titeln avslöjar handlar den om att han är en sexslav och tycker om det, det är smisk och andra behandlingar som genomförs i denna akt.

Skivan “B-I-N-G-O” innehåller även låten “U want me now” och även denna behandlar ämnet sex.

“Pimp Cadillac” heter spår elva och är även den från skivan B-I-N-G-O, i sin hallick cadillac cruisar dem, baren är öppen, de stannar aldrig, och ser aldrig tillbaka.
Här är det fest och cruising som gäller.

Tolvte spåret heter “Zombie Boy” och i brist på klassiska texter i psychobillyanda dyker denna låt upp, efter flertal låtar om sex, horor och hallickar är det uppfriskande med en låt om hur det är att vara en zombiegrabb på jakt efter en zombietjej.
Ännu en riktig bra låt från skivan “B-I-N-G-O”

Nu är det dags för det trettonde spåret som också är från skivan “B-I-N-G-O”, den heter “Hooker Bop” och är en riktigt bra låt, är en av mina personliga favoriter. “Hooker Bop” handlar just om hooker bop.

“Sick & Twisted” handlar om sinnesförvirrade personer, helt enkelt galna.
Gillar du att komma till ditt jobb i clownkostym så är det nog dig de vänder sig till i denna texten. Musikmässigt är det Small Town Pimps soundet som gäller. Gör ingen besviken. Ännu en hit från skivan “B-I-N-G-O”

Nu är det dags för en fylla, fjortonde spåret heter “Keep it coming” och är från samma skiva som ovanstående. Här töms baren på nästan alla sortes spritsorter, vet man inte hur det är att vara en zombie ska man nog göra som texten handlar om. När man vaknar dagen efter är man nog mer död än levande.

Har Small Town Pimps blivit religiösa? Nädå, här är det första mötet med “Mr John, Mrs Hooker and the Holy Pimp” som beskrivs. Det kan man kalla för ett religiös upplevelse!

Att Small Town Pimps hyllar porrstjärnor är nog ingen nyhet, och här hyllar dem legendariska Ron Jeremy, som är en av porrvärldens mesta sedda och kända skådis. På skivan “Sexparty IV” är soundet lite skitigare, lite mer punkigare än föregående skivor. Men det är ändå Small Town Pimps soundet men i som sagt mer punkig anda.
Hyllningen till Jon heter just “Jon Jeremy” här vill dem bli som han, leva den lyx, odla mustach och hårig rygg. Mer eller mindre bli Jon Jeremy. En riktig bra låt.

Nummer arton på denna “Best Of skiva” är “You had your fun” som är outgiven vid denna tidpunkt när skivan gavs ut. När jag lyssnar på denna låt börjar jag automatiskt tänka på låten “Jon Jeremy” och hur fel jag hade när jag beskrev musiken som mer punkig… Den har mer influenser från Rock ‘N’ Roll.
I och för sig, Small Town Pimps spelade rock ‘n’ roll med ståbas säger de i en intervju.

Hot Rods är ett ämne som man inte kan undgå när man spelar sådan här musik, här är det just det ämnet. Låten heter “Hot Roddin'” och är från skivan “Sexparty IV” En riktigt bra rockabillylåt i med rock ‘n’ roll influenser, bilar och tjejer… Ett bra ämne och en självklar låt att lyssna sönder.

Ännu en outgiven låt som heter “Right night for loving” Rock ‘n’ roll låt med influenser från 80-talspop? I mina öron låter det som det.
Speciellt refrängen påminner om en popdänga från 80-talet.

Skriver man musik om horor, hallickar, sex etc så har man nog inte undgått Eddie Meduza, här gör de en cover Eddie Meduzas låt “Jag vill ha en brud med stora pattar”.

Nu har vi gått igenom 21 spår av 22, hittills har det inte varit några sura miner eller lustiga ansiksuttryck som tyder på lidande. De har verkligen lyckats att lägga in de bästa låtarna från 4 skivor till en skiva.

Med det avslutar dem skivan med denna dänga som är en cover “Yakety Yak” heter den och är nog ingen okänd låt för de flesta.
Som det står i bookletten så är denna låt inspelad under mystiska omständigheter, vad de hade ätit eller druckit innan denna inspelning är en gåta. Eller vad fan de tänkte på.
Jag kan inte beskriva den, så lyssna på den så förstår ni vad jag menar.

Jaha, det var denna skiva. Sen jag köpte den har den spelats många gånger, innan dess hade jag några låtar på datorn. När jag fick se att de hade släppt en skiva med låtar från deras andra skivor var jag inte sen att beställa den.
Och jag blev inte missnöjd eller lurad. Hela skivan med bara max 2 lite sämre låtar så är det en höjdare.
Small Town Pimps har något av ett slagord eller ordspråk kanske det är mer som Zombies, Hookers & Rock ‘N’ Roll” och det förklarar vad bandet handlade om.

Har man inte några av deras andra skivor så är detta en självklar första S.T.P skiva, denna skiva presenterar Small Town Pimps på ett bra sätt.
Hur de lät i början, i mitten och mot slutet. Är man ett fan av detta band så ska man köpa denna skiva fast man har de övriga skivorna.

Låtlista:
01. I’m a small town pimp
02. Under a tombstone
03. Superpsychozombie
04. Suck my zombie
05. Hooking honey babe
06. Mental mama
07. Let’s go diggin’
08. Gamla kära tuff-tuff tåget
09. Sex slave
10. U want me now
11. Pimp Cadillac
12. Zombie boy
13. Wolly bully
14. Sick ‘n’ twist
15. Keep it coming
16. Mr. John, Mrs. Hooker and the holy pimp
17. Ron Jeremy
18. You had your fun
19. Hot roddin’
20. Right night for loving
21. Jag vill ha en brud med stora pattar
22. Yakety yak

Smakprov:

Ursäkta språket i denna recension, och vi varnar lyssnare som är extra känsliga… Känsliga mot SEX, HOROR & ROCK ‘N’ ROLL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *