Skivrecensioner

Green Kryptonite – Radiation

By  | 

Skivbolag: ILEN Records
Utgiven: 2010
Speltid: 49.05 min
[rating:3.5]
Recension Green Kryptonite - Radiation_cover
Uno Eiving från bl.a. Jack Baymore & His Bandits och Astrolites startade Green Kryptonite med Robert Christensson från Lucky Strike under 2003. Olof Larsson gick med i bandet 2004. Under åren har dem medverkat på samlingsskivor men 2010 släppte dem sin debutskiva ”Radiation” på ILEN Records.

Första gången jag hörde Green Kryptonite var på samlingsskivan ”Rock The Road III” (Tail Records) jag fastnade direkt för deras material, men har under årens gång glömt bort dem. Av en händelse råkade jag på dem på Myspace för nåt år sedan och såg att att de skulle släppa sin debutskiva… Och nu när jag fick hem dem, visst nästan ett år senare men spänningen var det inge fel på.

Radiation sparkas igång av en instrumental låt under titeln ”Grease Me Up Scotty”. Tung rockabilly med mycket bas som slappar, rå gitarr och trummor som piskar skiten ut skinnet. Så här var det jag mindes dem första gången jag hörde dem. ”Radiation” består av 14 spår, med 6 egna låtar och 8 covers. Uno och gänget bjuder på cover låtar av lite udda slaget i detta sammanhang ”Mercy” (Duffy) och ”Whiskey In The Jar” (Thin Lizzy) detta tycker jag visar deras otroliga bredd på influenser. Självklart har de även en nyare version av ”Miss Pearl” som är en av de låtar jag hörde med dem första gången. Nog talat om deras coverlåtar, de har ju eget material och dessa är inte fy skam dem heller. Dessa herrar vet hur man skriver text och musik, riktigt djävla bra!

Avslutningsvis, musikmässigt och produktionsmässigt påminner det mycket om Astrolites, gillar man dem lär man gilla Green Kryptonite. Välskrivna texter tillsammans med Uno ”Slappin’ that doublebas”, Robert med sin råa gitarr i sann rock ‘n’ roll anda och trumskinn som får vaxet i öronen att lossna… ”Radiation” är dock en bortglömd platta som jag tycker är värd att upptäckas, och det gäller även Green Kryptonite.

Låtlista:
01. Grease Me Up Scotty
02. Girl And A Hot Rod
03. Hard Drinking Man
04. Finally Met My Baby
05. Jungle Drum
06. Ride With Me
07. Leper King
08. Whiskey In The Jar
09. Miss Pearl
10. Bad Boy
11. Burn Baby Burn
12. Sweet Sixteen
13. Ma Friend
14. Mercy

Smakprov:

Myspace: www.myspace.com/greenkryptoniterockabilly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *