Skivrecensioner

Spellbound – Stir It Up

By  | 

Skivbolag: Drunkabilly Records
Utgiven: 2011
Speltid: 34.14 min
[rating:3]
Recension Spellbound - Stir It Up
Spellbound bilades 1984 och är ifrån Irland, de spelar Psychobilly med klara inslag av rockabilly och country med en irländsk folkmusik känsla. De släppte sin debutskiva ”Mystical Madness” samma år, och blev stora ute i Europa där de spelade på många festivaler. Under åren har de blivit mer populära och haft utsålda spelningar många gånger. Kelterna fortsätter och producera musik, här är deras fjärde studioplatta utgiven på Drunkabilly Records i Belgien.

Trots sina många år som band är jag inte alltför bekant med deras musik så det blev en research på nätet och det jag fann var inte fy skam, tvärtom faktiskt! Jag blev riktigt överraskad när jag hörde den första låten med titeln ”Ballad Of Bobby Kane” vilken skön countrydänga med utmärkt pedalsteel guitar, med en mystisk irländsk folkmusikdimma över sig. Detta var dock den enda i sin stil, spår nummer två ”Soulcatcher” går i mer åt psychobilly-hållet och rör sig i samma stil som Batmobile och Guana Batz, Frenzy, Demented Are Go mfl. Stir It Up innehåller 11 låtar och tio av dem är skrivna av dem själva, skivan innehåller en cover på The Doors låt ”People Are Strange” de har behållit 70-tals känslan slängt in psychobilly och gjort det till sin tolkning, rikigt bra version!

Låten ”Black 47” är en mycket dyster låt om mycket sorgsen berättelse om den irländska hungersnöden byggd på en dikt av Jane Francesca Wilde (Oscar Wilde mamma)
Stir It Up är en psychoplatta med texter om mardrömmar och ond bråd död, men med vikten på rockabilly. Skivan levereras dessutom med en bonus-DVD filmad på Psychomania Rumble No.4.
Sammanfattningsvis ju mer jag lyssnar på den desto bättre blir den, den har en ”old school” känsla över sig samtidigt som den inte har det… Jag kan inte förklara bättre än så.
Sångaren Frankie’s underbara röst är i toppform tillsammans med fantastiska musiker utgör dem en prisvärd och en kickass platta

Låtlista:
01. Ballad Of Bobby Kane
02. Soulcatcher
03. Old School Boogie
04. Down With The Sun
05. Jeckyl And Hyde
06. Transistor
07. Nightmares
08. Psychopneumonia
09. Black 47
10. People Are Strange
11. The End

Extra materialet på DVD:n:
White Lines, Last Breath, Locked Away, Joe, Fool’s Gold, Killer, Take A Little More, Don’t Believe In Love, Just In Time, Johnny Roy, Legend Of The Past
+ intervju med Frankie Hayes (Sångaren i Spellbound)

Smakprov:

Facebook: https://www.facebook.com/SPELLBOUNDPSYCHO
Myspace: https://myspace.com/spellboundmusic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *