Reportage

Teddyboys – The Story…

By  | 

En Teddyboy, Jaha?
Teddyboy rock’n roll har väl alla hör talas om, med band som Crazy Cavan ‘n The Rhythm Rockers, Lou Cifer & The Hellions, Black Knights, Wild Rooster mfl. , men vad är då en teddyboy?

Här kommer en kort förklaring
Teddyboy kulturen var en av dom första subkulturerna och dök upp i början av femtiotalet, det var gäng av unga män i London som klädde sig i kläder inspirerade av den Edwardianska perioden i England , kläderna var alldeles för ”fina” för en arbetarpojke, och var avsedda att chocka dom äldre generationerna !
En teddyboys klädsel består av en drapejacket i Edwardiansk stil med sammetskrage ock muddar samt många fickor för att dölja alkohol eller vapen.
En väst , Skor med tjocka creepesulor, smala stuprörsbyxor, en snygg skjorta och slips(gärna en slimjim eller bolo eller gambler tie) .
Olika teddyboygäng hade olika kännetecken typ olikfärgarde strumpor eller slipsar! Ett mycket viktigt tillbehör för en teddyboy var/är en kam, för att få till och underhålla frisyren som kallas quiff gärna med ducks ass och rejäla polisonger.

Kulturen fick sitt namn 1953 i en tidningsartikel där Edwardian förkortades till teddy och därmed skapades termen Teddyboy även förkortad till Ted!

Man anammade snabbt den tidiga amerikanska rock’n rollen. Dom flesta teddyboys var beväpnade med rakkniv,knogjärn eller en cykelkedja , Man slogs mot andra teddyboygäng eller mot vem som helst, till slut skyllde pressen och allmänheten allt kriminellt som hände på teddyboys (det sålde ju fler tidningar).

Teddyboys – The Story…

Bilden föreställer det Italienska bandet Arty And The Wolwes

Dagens teddyboys är betydligt beskedligare, det finns numera teds i dom flesta länder, och sammanhållningen mellan teds världen över är väldigt stor. Det finns flera stora teddyboy festivaler i England , Finland, Tyskland! Naturligtvis finns det lite olika ideer om vad som är en äkta teddyboy, Under rockens revival på sjuttiotalet så dök det upp teds med väldigt färgglada drapejackets, tillskillnad från 50talets teddyboys som var klädda i mörka färger Men det är hur man känner i hjärtat som avgör om man är äkta, inte färgen på kläderna.

En vän till mig brukar uttrycka sig så här:

If you have a minute, I would like to tell you about my religion;
I saw the ligt many years ago and i have been a teddyboy ever since.
I belive that the teds are the ABSOLUTE TRUTH and the ONLY ANSWER.
One fine day the south will rise again and the teds will inherite the world !!

Numera ser man teds på dom flesta rock’n roll spelningar världen över, Ja inte så mycket i Sverige då förstås här är vi bara några få som lever The Badass Lifestyle.

Skrivet av Sigge Turski.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *