Skivrecensioner

Fanny Mae and The Dynamite Believers – Live Love, Give Love

By  | 

Skivbolag: Enviken Records
Utgiven: 2013
[rating:5]
recension_FannyMae&DynamiteBelievers-livelove-givelove_cover
Fanny Mae and The Dynamite Believers bildades för drygt ett år sedan, men trots sin unga ålder som band har dem snabbt blivit ett populärt band att boka.
Med sitt absoluta säregna sound och Fanny Mae’s unika sångröst har Enviken Records snappat upp dem, signat dem och nu givit ut deras debutalbum som heter ”Live Love, Give Love”.

Fanny Mae and The Dynamite Believers från Gävle är sannerligen en riktigt frisk fläkt i rockabilly-Sverige, med sin grund på rockabilly väver dem in musikgenrers som Swing, Blues, Burlesque, Gypsy, Rock, Jazz och även lite pop finns med där och på ett fantastiskt sätt levererar dem sitt sound som är ganska ovanligt i Sverige.
”Live Love, Give Love” innehåller 13 låtar, var av 12 är originallåtar, Fanny Mae and The Dynamite Believers har dessutom gjort en cover på klart en av mina favoritlåtar nämligen ”Dream Lover”, jag tackar och tar emot denna version med stor förtjusning.
Det egna materialet är välskrivet, några låtar som t.ex. ”Time Don’t Heal Every Wound” är rikigt känslomässiga som spelar på tragiska tidpunkter i Fanny Mae’s liv.
Och bara detta är något som också urskiljer sig från många andra band, texterna är riktigt personliga och tar upp ämnen som bortgång av nära och kära och otrolig mörk sorg.
”Live Love, Give Love” innehåller också ett par bordsvältare två av mina favoriter ”Sunny Day” och ”Hipshakin’” som lockar en till att stampa loss och känna glädje.

Att kalla Fanny Mae and The Dynamite Believers för renodlad rockabilly känns inte helt rätt, anledningen är att dem har kommit på något som är sällsynt, framförallt i Sverige med deras sound att det gör det omöjligt att placera dem i ett särskilt fack. Dem är helt enkelt Fanny Mae and The Dynamite Believers.

Ska jag försöka jämföra Fanny Mae and The Dynamite Believers med någon annan så lutar det mer åt en mix av Devil Doll, Brenda Lee, Edith Piaf och Imelda May. Helt enkelt svängig swing, vemodig blues, sensuell burlesque, gypsy, rökig rock, jazz insvept i fantastisk traditionell rockabilly.
Fanny Mae and The Dynamite Believers – Live Love, Give Love är klart topp 5 av 2013 års bästa skivor och en fantastisk debutskiva.

Låtlista:
01. Sunny Day
02. Time Don’t Heal Every Wound
03. Hipshakin’
04. Condition Unknown
05. Dream Lover
06. A Place In My Heart
07. Can’t Stand Your Love
08. Rocket Scientist
09. Right Here Again
10. Create Your Destiny
11. This N That
12. The Sign
13. Stand Up

Smakprov:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *