Skivrecensioner

Jake And The Spitfires – 20 Years Of Honkin’ And Tonkin’

By  | 

Skivbolag: Scana Sverige AB
Utgiven: 2012
Speltid: 75.31 min
[rating:4.5]
Jake And The Spitfires - 20 Years Of Honkin' And Tonkin'
Jake and The Spitfires är gamla rävar inom countryn, Jake (Jacob Jern) svängde in på countryvägen i slutet av 80-talet när han frontade rockabilly bandet ”Jivin’ Jake & The Wildcats”. Jacob bildade Jake And The Spitfires 1990 och gav ut kritikerrosade debutskivan ”My Private Rodeo ” 1993.
Vägen har varit lång för Jake and The Spitfires, 20 år närmare bestämt och för att fira detta gav dem ut en platta med en självskriven titel ”20 Years Of Honkin’ And Tonkin’” 2012.

Personligen hade jag ingen större relation till Jake And The Spitfires, första gången jag hörde talas om bandet var inte alltför länge sen, kan vara några år sen, däremot visste jag vem Jivin’ Jake var så lite helt främmande var dem inte. Så när skivan äntligen kunde släppas efter många turer kring omslaget så var den mer än välkommen när den hittade till Målilla.

Skivan är 26 låtar lång, textförfattare på 21 stycken av låtarna är Jakob Jern (Jake) och Sandén, bland coverlåtarna finns ”Heaven Only Knows” (Paul Kennerley), rock ‘n’ roll klassikern ”Hello Mary Lou” (Gene Pitney / Cayet Mangiaracina) klassikern ”From A Jack To A King” (Ned Miller) och en av Hank Williams odödliga låtar nämligen ”I Saw The Light”.
Trots minst 20 år inom musiken och 20 år inom Honkin’ & Tonkin’ så känns allt så fräscht, Jakobs röst är minst lika bra som den alltid har varit, inte mycket har ändrats sångmässigt. Tur är väl det det är nämligen hans sångröst som gör hela bandet och som satt Jake And The Spitfires på musikkartan.
”20 Years Of Honkin’ And Tonkin’” innehåller allt som en country älskare kan önska sig, med spår av gammal hederlig country till rockig Honky Tonk, sköna blueslåtar och riktiga countryballader som får en att tänka till en extra gång. Men för rock ‘n’ roll älskare finns det även något för er att njuta av, som till exempel finns den egenskrivna rock ‘n’ roll betonade låten ”Sweetheart” en countryrock låt som dryper av svängig rock ‘n’ roll, och en annan som osar rock ‘n’ roll är ”Round In Circles” även den skrivna av dem själva så har vi ju Jake And The Spitfires version av ”Hello Mary Lou” som inte är så mycket rock ‘n’ roll längre… dem har gjort om den riktigt ordentligt, mer countrybetonad kan man nog inte göra den, med dragspel och allt måste jag erkänna att denna versionen är skithäftig.

Skivan innehåller en guldgruva av honky tonk med influenser från alla håll som gör det svårt att plocka ut några riktiga guldklimpar men några som känns helt rätt mer än dem andra är ”A Stranger’s Hand” skriven av Jakob och Sandén är en riktigt bra ballad som genast satte sig i skallen, påminner lite om Bob Dylan bitvis, ”Heaven Only Knows” är också en som glänser till, den är inte helt olikt originalet men den är bra som den är, varför ändra på det? Rock ‘n’ Roll dryparen ”Sweetheart” är en självklar bit att nämna, spår 12 är ju en riktigt svängig honky tonk låt som bär namnet ”Crazy Baby, Crazy Girl” eftersom jag är lite småkåt på banjo så slipper inte ”Gotta Love You Tonight” undan bland favoriterna.
Och sist men inte minst som passar vid detta tillfälle är Hank Williams ”I Saw The Light” som Jake And The Sptifires gör en bra version av, enligt vissa så tar dem in Hank Williams in i 2000-talet och jag är beredd att hålla med.

Skivan var tänkt att ges ut redan 2011 men på grund av en hel del turer kring omslaget som drog ut på tiden så fick skivan ges ut nu i år istället, varför skriver jag detta igen? Jo för det är nämligen dags att skriva lite om omslaget och innehållet.
Designen är mycket innehållsrikt med otroliga detaljer som man lätt kan missa om man bara kastar ett snabbt öga. Allt som allt är den på 8 sidor och innehåller en 20-årig resa i form av biografi med nya som gamla foton, så när du sitter och njuter av denna 20-åriga resa passa på och ta upp bookletten och låt ögonen jobba samtidigt som dina öron lyssnar på Jake And The Spitfires ”20 Years Of Honkin’ And Tonkin’”

Låtlista:
01. Hear That Blowin’
02. So Long
03. Love, Love, Love
04. Round In Circles
05. Singin’ Man’s Prayer
06. Happy Hour
07. A Stranger’s Hand
08. Cattin’ Around
09. Heaven Only Knows
10. Sweetheart
11. I Sure Get Blue
12. Crazy Baby, Crazy Girl
13. You Better Move On
14. Like A Thief Need Stealin’
15. Windshield
16. Blue Love
17. Gotta Love You Tonight
18. Hello Mary Lou
19. Lookin’ For My Runaway Girl
20. Suitcase Full Of Nohting
21. Trick Up My Sleeve
22. From A Jack To A King
23. Mr. Yesterday
24. Twister
25. We Don’t Go To The Moon Anymore
26. I Saw The Light

Smakprov:

Myspace: www.myspace.com/jakeandthespitfires

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *