Skivrecensioner

Rocket Overdrive – Not You

By  | 

Skivbolag: Enviken Records
Utgiven: 2010
Speltid: 45 min
[rating:2.5]
recension_rocketoverdrive-notyou_cover
Rocket Overdrive är ett av de nya banden som har äntrat rockabillyscenen, de bildades slutet av 2009 av Chris Rocket (Gitarr/Sång), Mike Teardrop (Ståbas/Kör) och Andy Eastwood (Slagverk/Kör) Musiken de spelar är grund och botten klassisk rockabilly inbakad i punkrock och pop.

2010 skrevs det en hel del om detta band på olika sajter på nätet, genast snurrade jag in på deras hemsida för provlyssna på deras alster.
Det jag hörde verkade rent av skitbra och förväntningarna blev stora.
När skivan äntligen kom med posten hade dessa gossar fått bra kritik på andra nättidningar och papperstidningar. De hade redan betat av ganska många spelningar som fått bra beröm.
Så mina förväntningar hade höjts till max.

Trots att jag hade lyssnat på flera av låtarna många gånger tidigare var det ett ganska okänd mark när skivan började spelas, det är skillnad att höra låtarna var för sig och i ett samlat verk.
Not You är en mycket pop/punkrock influerad skiva och jag drar lite paralleller till finska The Francine.
Detta är ett ganska nytt fenomen på den svenska scenen, men det finns etablerade band och det dyker upp fler och fler band som lirar denna sortens punkrock/pop influerad rockabilly.
Jag får ha i åtanke att Rocket Overdrive är unga musiker och har precis börjat sin karriär när jag ska betygsätta deras debutskiva.

Grabbarna hanterar sina instrument riktigt bra, det kan jag inte säga något om men textmässigt och musikskriveriet har jag svårt för. Alla låtar förutom en är dessutom skrivna av Rocket Overdrive.
Många av låtarna faller på det tunna innehållet av texterna, de kör sönder vissa refränger som i sin tur gör låtarna lite för tjatiga.
Chris har en förmåga att över betona vissa ord som gör att det känns lite löjligt, men på sin helhet sköter han sig riktigt bra.
Och omslaget, riktigt professionellt modernt med ett retrostuk, som visar vad Rocket Overdrive är för band. Ett modernt klassiskt rockabillyband.

Trots denna negativa kritik innehåller Not You några riktigt bra rökare, Not You som öppnar spåret är en självklar favorit, refrängen är lite se så där men helheten är riktigt bra.
Gotta Get Out är också en favorit, närmare Francine än så här kommer man nog inte.
A Reason är en svängig dänga som trots viss överbetong av vissa ord riktigt bra.
Mer punkinfluerat blir det med Sad, Sad, Sad. Musiken är riktigt punkig, texten faller men klart en av de bättre på denna skiva.

Not You är i sin helhet en bra debutskiva, tråkigt att den faller mest på texterna, visst innehåller den sämre låtar än andra men det gör väl alla skivor mer eller mindre.
Men något som killarna i bandet har är att de är unga och har gott om tid att utveckla sig och finna sig själva som i sin tur kommer att göra Rocket Overdrive till ett av dem bästa banden vi har i Sverige i framtiden.

Låtlista:
01. Not You
02. Lonely Dreams Of A Past Decade
03. It’s So Easy
04. Hot Rod Race On A Saturday Night
05. Gotta Get Out
06. Never Lasting Love
07. A Reason
08. Girls
09. Sad, Sad, Sad
10. Long Gone
11. Sonehow, Someday
12. I’m Here Again
13. Take A Ride
14. Miracle

Smakprov:

Hemsida: www.rocketoverdrive.com
Facebook: https://www.facebook.com/rocketoverdrive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *