Nöjesnytt

Rock´n´roll och fika väntar i öppen park

By  | 

Nu är det bara veckor kvar innan portarna till Matfors Folkets park åter öppnar. Det är föreningen Cruisers Sundsvall som tagit över driften för den sedan länge stängda festplatsen.
– Det ska bli en park för alla, inte bara raggare, berättar ordförande Ronny Andersson, med ett nöjt leende på läpparna.

Mojjes park som Folkets park i Matfors tidigare kallades har legat i träda under lång tid. Driften kostade på och när svåra vattenskador och annat nödvändigt underhåll blev för akut började kommunen att leta efter andra intresserade. Raggarklubben Cruisers Sundsvall bildades 2010 och när medlemmar fick nys på att parken var tillgänglig gick det ganska snabbt.
– Vi var på en visning här förra vintern, berättar Ronny Andersson, ordförande i Cruisers Sundsvall. Då såg det väl inte så bra ut men vi tyckte ändå att det fanns möjligheter att göra något skoj. Vi har många medlemmar som kan mycket av varje och de flesta kan ställa upp. Kommunen hjälpte till att fixa taket och handikapptoan men sedan vi fick nycklar nu i mars har vi själva jobbat hårt.
När det visade sig att Cruisers Sundsvall skulle ta över nyttjanderättsavtalet för parken var det nog en och annan som blev förvånad. Men en klassisk folkpark ligger helt i linje med klubbens övriga intressen.
– Vi gillar ju nästan allt från 50- till 70-talet, förklarar sekreteraren Siv Sahlin-Öberg. Klassiska bilar från både Europa och Amerika, kläder och inte minst musiken från den tiden. Och vad passar bättre än en klassisk folkets park för samla allt detta på en och samma plats?
Föreningen Cruisers Sundsvall har uppåt 60 medlemmar men trots intresset för det klassiska håller man ner medelåldern runt 50 tack vare barn och barnbarn. Men det är ändå full fart i inne i en av byggnaderna.
– Det första vi gjorde i ordning var bardisken, berättar Ronny, när han visar runt. Den fanns tidigare på Brittas krog på gamla Espan. Men när vi fick den var den helt förstörd, målad svart. Kjell-Åke Andersson har lagt ner många timmar för att slipa fram den som den var i gamla tider. Nu är det nog många som kommer att känna igen den igen.
Det finns flera hus på området för olika användningar. Två stora dansrotunder som klubben kommer att använda vid sina egna aktiviteter men som intresserade ckså kan hyra. Det finns ett samarbetsavtal med Matfors PRO som regelbundet spelar boule på området och klubben hoppas att föreningslivet i Matfors ska hitta dit. Och Siv berättar att sina planer för ett fik:
– Jag och min gubbe Rune har tagit hand om kafédelen i ett av husen. Det var mycket att städa men snart ser det ut som 50-talsfik. Vi hittade till och med några orginallampor i förråden. Nu letar vi efter gamla bilder och affischer från tiden när parken var full av liv. Lite varmare behöver det bli men sedan kommer vi öppna för allmänheten med uteservering och gott kaffe.
– Alla är förstås välkomna, avslutar Siv. Inte bara folk här i närheten, gillar man att åka bil som vi gärna gör är det inte långt till Matfors.
Källa: Sundsvalls Tidning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *