Skivrecensioner

BuffelBinx – Eleganterna Från Vidderna

By  | 

Skivbolag: BBX Records
Utgiven: 2013
Speltid: 35.43 min
[rating:3.5]
BuffelBinx - Eleganterna Från Vidderna
Buffelbinx bildades av Jonny och Hyllan runt 2006 men succén tog sin start 2007, inriktningen är covers på Raggarnas Konung Eddie Meduza men dem gör inte enbart Meduza låtar utan det är från alla håll och kanter, från dansband till Oi/Punk. Under åren har medlemmar kommit och gått, ett tag skulle bandet läggas ner men Meduzas kraft var alltför kraftig att bandet fortsatte riva ner raggarkåkar runt om i Sverige och sprida Konungens heliga ord.

Med Eddie Meduzas kraft och oslagbara låtar manglar Buffelbinx sig fram, konstigt nog har inget skivbolag visat intresse trots att Buffelbinx är populära att boka och gå och se på. Detta verkar kvitta för dem själva så dem ger ut skivorna själva på BBX Records.
”Eleganterna Från Vidderna” innehåller 12 styckna låtar mesta delen är Meduza låtar men den rymmer också andra låtar som dem har valt att göra cover på, låtar av Meduza som Buffelbinx har valt att spela in denna gången är några riktiga klassiker, ”Ragga Runt”, Strömmen Finner Vägen”, You Ain’t My Friend” och ”Eleganten Från Vidderna” för att nämna några. Just coverlåtarna skiljer sig inte så mycket från originalen musikmässigt, dem är inte omgjorda på något större sätt, kan vara att det är lite mer tempo på vissa men i helhet kör Buffelbinx låtarna rakt upp och ner.

På coverssidan finns Chuck Berry med låten ”Bye Bye Johnny” originalet är lite långsam och seg men detta har Buffelbinx ordnat till och gjort den lyssningsbar och utan risk för att hamna i koma vilket jag tackar för.
Mer på cover-listan hittar jag en riktigt otippad låt i detta sammanhng, vi snackar om Evil Conduct’s låt ”Home Sweet Home”, musikmässigt skiljer sig detta långt ifrån det typiska med Meduza men när jag hör den i detta sammanhang är det som lera och halm. Denna version skiljer sig inte mycket från originalet, det är en riktigt bra klassisk Oi låt, varför krångla till en bra låt, kan man fråga sig?
Något som ligger nära till hands när vi snackar Meduza är dansband, alla som är Meduza-fans vet att han sysslade mycket med dansband på ett och annat sätt så då passar det väl bra att Buffelbinx drar sitt strå till stacken och gör cover på Streaplers låt ”Jukeboxen”.
”Eleganterna Från Vidderna” är i grunden en demo som dem kallar det men produktionen och musikmässigt gör att den är allt annat än demo, visst det kostade väl inte multum att spela in den men med dagens teknik behöver man inte hyra en studio för tusentals dollars, utan det räcker med en dator i en garderob så kan man fixa det mesta.

Det finns ett dussintals Meduza tribute band och dem flesta gör egentligen inte sina versioner av låtarna utan dem kör på men där bryter Buffelbinx genom att ta in sina versioner på rock ‘n’ roll klassiker som punk klassiker, men får därmed mycket mer ut av Buffelbinx än bara bra gjorda Meduza covers.

” Eleganterna Från Vidderna” är helt klart värd dem 120 riksdalerna som den kostar, den kommer att höja stämningen i raggarbilarna som på campingen.

Låtlista:
01. Eleganten Från Vidderna
02. Bara Lite Solsken
03. Raggar Runt
04. Home Sweet Home
05. Termosen (Va´Den Grön Så Får Du En Ny)
06. Strömmen Finner Vägen
07. Bye Bye Johnny
08. You Ain’t My Friend
09. Jukeboxen
10. Randy Marie
11. Tommy Hade En Cadillac
12. Ta Saken i Egna Händer

Smakprov:
[responsivevideo]

[/responsivevideo]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *