Skivrecensioner

Cripplebilly Headlights – Back To Crippleville

By  | 

Skivbolag: Zorch Productions
Utgiven: 2012
Speltid: 71.46min
[rating:4]
Cripplebilly Headlights - Back To Crippleville
Cripplebilly Headlights har i stort sett inte gjort mycket väsen av sig utanför kåkarna, klubbarna och andra spelställen trots att dem har spelat sedan 2009 och har ett ganska fullt spelschema plus att dem gav dem ut en skiva för något år sedan.
Men nu är Skinnskatteberg gänget tillbaka med en ny fräsch platta som hade release för inte så länge sedan.

”… Back To Crippleville ” heter skivan från detta whitetrash inspirerade band från skogarna kring Skinnskatteberg, och innehåller 23 låtar, var av dem sista åtta låtarna är bonuslåtar från den förra skivan ”Dual Carburators”. Men samtliga låtar förutom en är skrivna av dem själva, och coverlåten som dem bjuder på är Buddy Hollys odödliga klassiker ”Oh Boy!” och är helt annat än Buddy’s version eller någon annan version jag har hört tidigare, Cripplebilly Headlights har dragit ner tempot, gjort den lite dystrare men på ett fantastisk sätt, klart en av dem bästa versionerna jag har hört hittills måste jag säga.
Det egna materialet är inte fy skam det heller, dem har tagit allt det hederliga med country, rytmen från rockabilly, råheten från psychobilly och det upproriska i rock ‘n’ roll destillerat det på toan i trailern och fått fram något som faktiskt kännetecknar dem på ett bra sett och skiljer ut dem lite mer från mängden.
Texterna är mycket bra skrivna influerade av whitetrash, hillbilly, redneck och lite svensk bonne i en dunk tillsammans med sprit,öl och bensin. Musiken och texterna går riktigt bra ihop tillsammans, det ena lyfter upp det andra och det finns väl inget mer att orda om egentligen.
Något som ofta brukar fälla band är just sångaren eller sångerskan, musiken kan vara en fullpoängare men så öppnar någon pipan och allt rasar…
Cripplebilly Headlights har två som delar på mikrofonen, dessa figurer går under namnen Stefan Eriksson och Tom Taipale, Tom är även den som agerar som kör. Jag kan inte urskilja vem som sjunger vad och på vilken låt vilket är lite synd att det inte står någonstans i skivfodralet.
Men när allt kommer omkring gör det inte ett enda skit, för Stefan och Tom gör det riktigt bra, dem funkar skitbra ihop och tillsammans med musiken. Som man brukar säga, det passar som handen i handsken

Jag brukar även nämna omslaget m.m. Och det jag har att säga om detta omslag är att innehållet på skivan är mycket bättre än vad omslaget kan ge för vibbar. Själv var jag faktiskt lite skeptisk till hur Cripplebilly Headlights skulle låta men man ska inte döma en hund efter håret brukar man säga och det stämmer till hundra procent här.

I slutänden så känns inte Cripplebilly Headlights som ett ganska färskt band, dem är tajta, väldigt bra text- och låtskrivare som inte har kört fast i en viss genrer utan tar lite från det ena och det andra som dem sedan gör om på sitt vis och sina texter. ”… Back To Crippleville” är en solklar skiva att slänga i spelaren när det vankas fest.

Låtlista:
01. Cripplebilly Headlights
02. Tobacco Chewin’ Motherfucker
03. Mullet Man
04. Rockabilly Riot
05. Born To Loose
06. Oh Boy!
07. Cheap Booze
08. Cocaine Cowboy
09. Steve
10. The Ranger
11. Hangover Blues
12. Whisky Made Me
13. Keep It In The Family
14. 23 Women Final Love Song
15. Back To Crippleville
16. Slappin’ John
17. Me & My Cadillac
18. Synagoga Baby
19. Redneck Fever
20. Boozehound Blues
21. Big Dick Swing
22. Camper Trash
23. Drinking My Blues Away

Smakprov:

Facebook: www.facebook.com/Cripplebilly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *