Skivrecensioner

Fatboy – Love Creole

By  | 

Skivbolag: RAZZIA/Family Tree Music AB
Utgiven: 2012
Speltid: 40.24 min
[rating:5]
Fatboy - Love Creole
Här är bandet som är på alla läppar, sedan debuten ”Steelhearted” 2004 har dem tagit Sverige med en storm med sitt säregna sound och stil. Är det country, är det rockabilly? Nej det är Fatboy!
Nu är dem här med sin femte platta utgiven på RAZZIA i september 2012 och bär titeln ”Love Creole”.

Första gången jag snubblade över detta band var 2005 på en rockabillyfestival i Kallinge och Fatboy hade precis avslutat sitt gig, jag hade inte hört mycket av dem men när det dök upp en snubbe och frågade om jag ville köpa Fatboy’s platta ”Steelhearted” så var jag inte sen på att langa fram 150 kr tror jag det var.
Dagen därpå hörde jag Fatboy för första gången i mitt liv och dem har funnits där sedan dess.
Nu är det många år sedan och Fatboy är här med sin fjärde platta och jag är lika tagen nu som då.
”Love Creole” är namnet på skivan som Fatboy har jobbat fram under cirka 2 år från idé till slutprodukt. Resan har tagit många vändningar och oanade svängningar, skivans 12 låtar plus omkring 25 låtar till skrevs under tiden, men dem 25 låtarna valdes bort eftersom ”Love Creole” var på väg mot ett håll som gjorde att bandmedlemmarna ansåg att dessa 25 inte passade till just denna platta.

Alla 12 låtar är skrivna av dem själva som alltid och känns lite tyngre, mörkare, mognare och mer genomarbetade. Musiken är minst lika mörk med stundtals uppåt tempo slingor, tyngre och mognare och framförallt genomarbetad.
Influenserna som Fatboy är kända att blanda in i sitt säregna sound finns självfallet kvar, rockabilly, country, blues.. hela köret finns där men är omsvept av en voodookänsla, kan vara omslaget som ger intrycket men det känns som om att nu är Fatboy odödliga och det gäller också deras musik.
Men inte all heder till grabbarna (eller är det gubbarna?) i Fatboy, på skivan medverkar även gästmusiker och gästsångare, pianomästaren Per-Erik Jonsson är en av dem som gästar skivan, likaså sångerskan Kim Richey som kanske inte är så känd här i Sverige. Hon gör ett fantastiskt jobb på en av mina favoritlåtar ”The Wolf Is At The Door”. Perfekt samarbete mellan Thomas och Kim. Tillsammans med en manlig kör och hela produktionen är ”Love Creole” klart den bästa skivan hittills som Fatboy har givit ut.

Jag har fått en del kommentarer om att jag nämner omslaget i mina recensioner och det gör jag alltid dem gånger det finns ett, jag tycker nämligen att omslaget ingår i ett paket och tillsammans med skivan utgör en helhet. Det är ju så att oftast är det just omslaget man fastnar för och då tycker jag att det är en viktig del att försöka ha med, och det är många musikgalningar som jag som vill kunna sitta lyssna på skivan samtidigt som man bläddrar i ett häfte som innehåller diverse grejer.
Efter denna manifestation för en fullproppat skivhäfte tänker jag nämna häftet som följer med ”Love Creole” som är rätt så häftigt gjord, voodoo dockor, döskallar m.m. Detta fångar verkligen ögat på någon som inte vet vilka Fatboy är.
Och tillsammans med musiken bygger det upp en helhet som gör att allt känns ännu mer tajtare, genomarbetad och framförallt mörkare, tyngre.
Häftets innehåll består av bara texter, ja bara och bara är det ju inte, för en musiknörd som mig själv så är det mer än välkommet, nu kan jag sitta och läsa texterna istället för att enbart behöva använda öronen. Och detta gör att man får en större inblick vad låtarna handlar om.
Så är det foton på bandet, svartvita och mörka och som följer den lilla röda tråden och gör att allt faller på plats.

Avslutningsvis kan jag lugnt påstå med bra grund under mina fötter nämligen att “Love Creole” ÄR tamejfan den bästa skivan från Fatboy hittills och ännu en gång har dem lyckats fånga mig i transen som jag upplevde första gången jag hörde dem.

Låtlista:
01. I don’t wanna get there
02. Love creole
03. Boom boom boom
04. Radio Fatboy
05. Walk your way
06. Give me something to look forward to this time
07. Cut me down
08. New suit
09. Ashes fall down
10. Cold cold war
11. The wolf is at the door
12. Just my luck

Smakprov:

Hemsida: www.fatboy.se
Facebook: https://www.facebook.com/gofatboy
Myspace: https://myspace.com/gofatboy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *