Reportage

Psychobilly – It’s so bad that it’s good

By  | 

Det är relativt okänt för det allmänna ögat och kanske inte det mest populära. Många jämför det med annan mer populär modern musik idag, men ack så fel dom har. I alla fall i åsikt av många oss fantaster idag.

Patricia Day i Horror Pops

Psychobilly’n har äntligen börjat blomstra igen, och eftersom detta är en musik och stil som de mesta i mitt liv dansar efter så valde jag att bringa glädjen vidare för denna musik och kanske,vem vet, få ett intresserat öra där ute. För att ge min sida av historian om psychobilly’n i mitt liv, så började det i samband med att jag upptäckte rockabilly’n. för jag har aldrig varit för det hillbilly influerade kulturen endast, visst hot rod’s på stora majsfält är väl en fin bild, men lite för.. hm fint helt enkelt. ett visset majsfält med några gravstenar, lite månljus och en varulv i bakgrunden. se där jag, nu börjar det likna nått!

För det är mer eller mindre så man kan (eller rättelse, så jag kan) summera psychobilly. Det är rockabilly, punk och kyrkogård. Så brukar jag beskriva det för dom nyfikna själar som frågat mig. Men detta skall dock inte sägas för alla, för vissa tar sig utanför ramarna för punken och går mot metal hållet istället. Psychobilly är inte bara en avsides väg från rockabilly’n. det är en helt egen kultur i människor, stil, intresse och inte för att glömma dessa mycket speciella utseende på ”psycho rides”, som det så fint kallas. För att börja med stilen, så börjar jag glädjeligen på stilen på den kvinnliga sidan.

Det är en hård men mycket femenin stil, i alla dess former. Mycket färger, men dom flesta ur den mörkare skalan. Mitt praktexemplar, en av mina favoriter, är stilen på sångerskan i Horrorpops, Patricia Day. Det är mäkta diskuterat om detta band är psychobilly eller inte, men jag knäpper dom flesta kritiska på nosen där för det är smaken hos varje enskild som avgör det. Och försök platsa in horrorpops på en vanlig rockabilly festival så är ni duktiga. åter tillbaka till sak, så kan vi se på henne. Det är den flickiga ”döds docka” stilen, men stora kjolar allt i 40/tidigt 50 tals inspirerat. Men även mycket inslag av 30 tal. Frisyrer i stil av att kunna skapa små horn av sitt hår eller att få en bra höjd. Som jag ibland kallat det så är en stor del av psychobilly kulturen, som en zombi queen Betty page. Det summerar det hela, eller nästan det hela. Längst ner sen så kommer jag att skriva med ett par bra länkar för den som är intresserad att fortsätta på denna tråd och kolla vidare.

För att gå vidare över till den manliga sidan av psychobilly’n, så kommer vi in på ett väldigt brett ämne. Så jag väljer att hålla mig till killarna i bandet Nekromantix denna gång. En hög hårsvall, oftast mycke tatueringar och (hör och häpna för dom flesta) så är ofta stilen hos psychobilly killar mer eller mindre lika städad som den fina rockabilly kulturen. visst, många undantag finns men det är inte alltid så troligt när man hör musiken att det välvårdade skulle finnas där.
Men för mig är det ingen nackdel med att både det finns städat och ostädat, utan det är en stor del av charmen. Detta är absolut inte allt av detta som skulle kunna sägas här, men väljer att inte bränna ut mina läsare av en novell om psycho’n, så på eget intresse så finns det fler platser att se dessa människor och fascineras av dom.

För att gå vidare, så vill jag beröra ämnet om just omfattningen av psychobilly’n. I Sverige så är inte psycho’n så överdrivet stor, men i alla fall igenkänd. Vi har några stoltheter, men tyvärr så är vi i intresset inte så omfattande. Men däremot om vi riktar vårat intresse mot t.ex Italien och Tyskland så är omfattningen betydligt större. Där är rockabilly’n och psychobilly’n ungefär lika stora. Italien bjuder också faktiskt på en varieté av bra band, där bland en ny upptäckt för mig. nämligen några killar som samlats under namnet Evil Devil, där sångaren som kallas angel eller angleface står för sköna toner.

För att återgå till formaliteterna, så har jag ett urval av dom kanske mest kända namnen inom detta, som är; Mad Sin Tiger Army Demented are go! Psychostick Hillbilly Hellcats Batmobile m.m Även om jag kanske inte ska tjata för mycket om banden och hjärntvätta med mina intressen, så måste ett heders omnämnande göras. Och det är att ge heder och ära åt Old faithfull Mad Sin. Dessa underbara killar som gjort Fantastisk musik i många år och om och om igen! Dom har väldigt länge varit mig kära och hjälpt mig i många stunder av frustration och irritation.

En rekommendation är deras album Survival of the sickest. Det finns väldigt många butiker och ställen som hjälper en att lättare kunna få tag på dom fina kläderna och den bra musiken. En av dessa är t.ex. Timeless. Annars är dom inte så svåra att hitta.

Att kunna se vidare på detta gör man enkelt på
www.madsin.de
www.myspace.com/thehorrorpop
www.dementedarego.co.uk

Sen även www.psychobillyonline.de för dom som vill diskutera med andra psycho fantaster.

Så. Då skulle vi alltså börja avsluta här. Men jag känner nog allt att det mesta kommit med. Självfallet, om någon vill påpeka eller rätta mig i något av detta, så vet ni adressen till att höra av sig. och jag tar gärna kritik av det allmänna ögat. Då tackar jag för mig och till nästa gång, Bye Bye! Keepi’n it psycholicous.

//Lina

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *