Reportage

Sommar i stora staden

By  | 

Kanske en snabbvisit i Stockholm är på G?  Kanske vill du förutom en stor kall på Grönan hinna med lite mer retro inspirerade strapatser innan det är dags att åka hem?

Jag tänkte såhär denna underbara dag i Juli ge lite tips på vart man kan vända sig både i Cafe’ väg,  butiker och klubb. Om du skulle vilja börja dagen med att strolla i staden och passa på med lite shopping så finns bla :

 • Old Touch, Upplandsgatan 43 (Passande t-bana är Odenplan).
  Det är en ypperlig secondhand butik med allt ifrån kläder till hår acessoarer.
 • Daisy DapperKatarina Bangata 33.(Söder)
  För den lite mer moderna rockabilly människan med ny-producerade kläder i sann Bettie Page anda.
 • Sivletto, Malmgårdsvägen 16-18 (Söder)
  Den mest kompletta butiken för både honom och henne. Där finns nyproducerat blandat med second hand, en barbershop/frisör, ett ypperligt cafe’ , pinstriping, och bra musik med speciella Djs vissa helger.

Sedan är det nog dags för en bit mat.  Kanske gå på konditori?

Sommar i stora staden

 • Konditori Valand, Surbrunnsgatan 48 (Söder)
  Ett riktigt klassiskt Stockholms cafe’ som man inte får missa. Mer film noir än så blir det inte.

Om ni som jag kan shoppa rätt länge så är det nästan dags för middag innan jag kommer på att det kan sitta bra med en bit mat.  Det finns ett ställe på söder där vi alla samlas för att äta vitlöks indränkt mat och dricka giftiga Bloodshots medans Johnny Cash sjunger ut i högtalarna.

 • Bröderna Olssons Garlic & Shots, Folkungagatan 84 (Söder)
  Den mest klassiska restaurangen med återkommande rockabilly klubbar och underbart barhäng. Här samlas alla inbitna stockholms rockabillys, tattuerare och rocknroll människor. Kända som okända.

Efter den väl tilltagna middagen så är det självklart dags för att svänga sina lurviga och rulla hatt. Ni kan antingen välja att stanna kvar på Olssons och gå en trappa ned där det är lite mörkare, svettigare och högre musik eller om ni har tur så råkar Rocketroom husera på Debaser (Slussen). Där bjuds det på internationella rockabillyband, hela rockabilly eliten samlas för att digga, dricka, jive och do the bop.

Är det fredag så kan man ta tuben till S:t Eriksplan för att gå på: Juke Joint (Tiki Room), Birkagatan 10.
Där blandas riktiga hula-hula drinkar till 50’s – 60’s, surf, Calypso, Rythm n blues helt beroende på vem som huserar i Dj båset.

Såhär under sommaren blomstrar klubbarna på veckans alla dagar, här kommer lite tips:

 • Boom Boom (Debaser Humlegården, t-bana Stureplan) 9 Juli, 23 Juli Rickard och Per från Sivletto kör swing, rythm n blues, rockabilly och jazz.
 • Jailhouse Rock,(Harry B James, Regeringsgatan, t-bana Centralen) Varje Tisdag hela sommaren bjuds det på Rockabilly med liveband och bakom skivdisken står mina vänner Robin och Teddie eller jag själv.
 • Fredags Bar (Kulturhusets tak)
 • 31 JuliSurf, Calypso, 50’s ,
 • 21 AugRythm n blues, Rockabilly, Swing,
 • 28 Aug– Oldschool rocknroll, Rockabilly, hillbilly country och rhythm’n blues

På söndagarna brukar vi avsluta helgerna med en fika på Sivletto, kanske lite second hand på Hötorget och en tur med bilarna.  Nu då de flesta större Rockabilly festivalerna gått av stapeln så kan det faktiskt vara skönt att koppla av lite i Stockholm och njuta av det utbud som finns. Vill ni veta mer om t e x Swing klubbar och lindy kvällar så är det bara att höra av sig med frågor. Jag försöker trots allt att vara lilla Miss Anna, din kajplats i Rockabilly havet. Tjing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *