Bokrecensioner

Bara Man È Fantastisk – Eddie Meduza

By  | 

Författare: Börge Lundgren, Leila Bergendahl, Maritza Johansson
Språk: Svenska
Utgiven: 2014
ISBN: 978-91-87049-1
[rating:4]
Bara Man È Fantastisk – Eddie Meduza
Bara Man È Fantastisk – Eddie Meduza är ett försök att bringa ljus över vem Errol egentligen var att han inte var någon rasistisk kvinnohatande raggare som bara drack brännvin och runkade utan att han var en totalt missuppfattad, kanske lite udda kille med en fruktansvärd uppväxt.
Vilket inte kan har varit en lätt uppgift, delvis var Errol inte så pratsam om sin uppväxt, och många historier och myter om Errol är rena historierna utan någon förankring i verkligheten. Och p.g.a. detta bygger boken mycket på intervjuer med vänner, ex flickvänner till Errol och Leilas och Maritzas berättelser.

Boken tar upp en delvis undanskymd del av Errols liv, nämligen hans uppväxt med en alkoholiserad mamma som p.g.a. sitt missbruk tvingade familjen att flytta runt, man får en inblick och en bakgrundshistoria som påvisar detta exempelvis, när hans styvpappa band fast hans händer och fötter i cykeln efter att styvpappan hade tagit bort sadeln och skickade ner honom för en backe så Errol skulle lära sig cykla.
Eller när Errol och hans syster satt under köksbordet när deras mamma och styvpappan gökade på bordet. Detta kanske är skrivet på ett skämtsamt sätt, Maritza och Errol kanske då tyckte att det var något roligt men bara en sådan sak måste ha satt sina spår inombords.
Som barn hade Errol och Maritza det inte lätt, med en alkoholiserad mamma, fylla, bråk, sexuella övergrepp m.m. fick han ta hand om sin lillasyster Maritza som var något år yngre och försökte skydda henne genom att skoja bort det hemska som skedde hela tiden runtomkring dem.

Det som är lite udda med boken är att författarna har försökt skriva ner hans tankar och känslor om saker och ting, kanske finns det något som stämmer eller ingenting alls, men det gör att hela boken blir lite mer intimare och mer personligare, ibland på gränsen till något morbid eftersom det föreställer tankar från en avliden och tankarna är nedskrivna i efterhand.

Summan av kardemumman är att trots lite felskrivningar här och där och till trots att boken har skrivits för att vi ska få en större förståelse för Errols hårda liv både på scen som utanför scenen har dem skrivit de svåra kapitlen i Errols liv lite halvthjärtat och ingen större fördjupning.
Men helheten är att detta är absolut en bok som jag rekommenderar alla Meduza fans, raggare, Svenssons och alla förståsigpåare och tyckare ska skaffa sig.
Errol var inte någon rasistisk kvinnohatande raggare som bara drack brännvin och runkade, allt han ville var att få spela musik och bli en riktig rockstjärna, accepterad av alla, främst den såkallade eliten av tyckare som vägrade se och höra den riktiga Errol.
Någonstans på vägen gick det lite fel, beroende på hur man ser på det. För hans del tycker jag att han hade varit värd att ha fått bli känd p.g.a. sin musik som han själv ville spela, men utan hans alteregon Eddie Meduza, E. Hitler, Ljungbacken m.fl. hade vi troligtvis aldrig fått höra talas om den mytomspundna Eddie Meduza och hans galna upptåg som faktiskt gjorde honom till Sveriges största rockstjärna tidigt 80-tal.

Köp Bara Man È Fantastisk – Eddie Meduza:
Adlibris
Ginza.se
CDON.com

Bara Man È Fantastisk – Eddie Meduza på nätet:
Facebook: https://www.facebook.com/BaraManEFantastiskEddieMeduza

Förlaget Kalla Kulor: http://kallakulor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *