Intervjuer

Intervju med The Knockouts

By  | 

Sedan genombrottet med albumet “Among The Vultures” har The Knockouts haft det hektiskt, och i våras släppte dem den kritikerrosade uppföljaren “5000 Miles From Louisville”, och trots ett hektiskt schema lyckades vi få ihop en intervju med Johan Frandsen frontman för The Knockouts.

Frank: Trots att ni har en flera utsålda gigs i Sverige och utomlands bakom er och spelat ihop med Brian Setzer med flera dessutom har ni ju vunnit priset “Best Punk Album” American Independent Music Awards med skivan ”Among The Vultures” så är ni trots allt lite okända för en del, kan ni köra en liten background om er och vilka ni är?

Johan: The Knockouts är en trio ifrån Stockholm, bestående av Johan Frandsen(Gitarr, Sång) Ken Stone (Ståbas) Ted Jergelind (Trummor). Jag turnerade en tid med svenska The Go Getters. Har sedan dess släppt albumen “Among The Vultures” och nu senast “5000 Miles From Louisville”. Turnerat världen runt med band som Brian Setzer, The Living End, Social Distortion, Aggrolites….listan kan göras lång. Alltid haft en större fan base utomlands men det börjar ju ta sig på hemmaplan!
intervju_theknockouts-2013_johan

Johan Frandsen

Frank: Hur kom det sig att ni hamnade i musikträsket, och hur kom det sig att The Knockouts grundades?

Johan: Jag började lira gitarr vid 6 års ålder. Det har aldrig funnits så många andra intressen över huvudtaget. Sen nån gång i högstadiet så ville jag dra ihop ett punk band. Och det va där började. Visionen och influenserna har inte direkt ändrats sen dess.

Frank: Vart kom idén att kalla bandet för The Knockouts?

Johan: Namnet har ju hängt med länge. Vi har alltid haft ett explosivt sound så det kändes som att det passade, dessutom va det väl lite ironiskt med tanke på att jag i vissa lägen inte har den längsta stubinen rent temperamentsmässigt haha!

 Frank: Vad lyssnar ni själva på och vad influeras ni av?

Johan: Vi har alla tre en otrolig bredd på va vi lyssnar på. Och man inspireras ju av allt det så klart. Ena sekunden lyssnar man på Guns n Roses och nästa på Stray Cats till Ramones osv. När jag skrev låtarna till nya skivan så spenderade jag 3 månader i Australien och på stereon snurrade mycket Stones. Hatten av för dom att dom vid sin ålder levererar bättre rock plattor än va dom flesta nya band klarar av.

Frank: Ni hamnar i olika musikfack beroende på vem som uttalar sig, alltifrån punkrock till country. Sanningen är väl någonstans där i mellan, hur skulle ni själva beskriva er musik?

Johan: Folk har alltid haft nått behov av att kategorisera saker och sätta saker i fack. På 50 talet kallades Eddie Cochran rock n´ roll… idag kallas det rockabilly.. jag menar en bra låt är en bra låt. Själv skulle jag nog kalla det punkig rockabilly. Men det är alltid kul att göra det lite snurrigt för folk och klämma till med nån invecklad beskrivning haha.
Personligen har jag alltid sett ett band mellan stilarna. Utan Hank Williams så hade Social Distortion aldrig funnits lixom. Utan blues och country ingen rock n´ roll osv. Och vi har alltid försökt mixa stilarna vi gillar och det har blivit vårt personliga sound.

Frank: När var det ni kände att The Knockouts verkligen kommer att bli någonting?

Johan: Det har man väl känt hela tiden. Det har ju bubblat under ytan under en ganska lång tid. Men för oss kändes det som att det släppte på hemmaplan när vi lirade på West Coast Riot 2009.

Frank: Nya skivan “5000 Miles From Louisville” har fått mycket bra kritik både från svenska pressen men också den utländska berätta om den?recension_thekcockouts-5000milesfromlouisville_cover

Johan: Ja recensionerna har varit helt fantastiska! Verkligen skitkul! Det är ju lite lustigt det där med recensioner för egentligen så bry man sig ju inte så mycket… jag menar det sitter nån och tycker till…oftast blir man ju full i skratt och tänker “va fan vet dom om musik” men samtidigt är det skit kul när folk gillar det man gör. Framför allt när det är respekterade musikjournalister som hyllar det. Vi har alltid lyckats få sjukt bra reviews i både Usa, Australien, England som tycker att vi har ett internationellt sound vilket kan stämma. Både nya skivan “5000 Miles From Louisville” och förra skivan “Among The Vultures” fick toppbetyg vilket känns kanon!

Frank: Ni har ju nått en stor framgång sedan ”Among The Vultures”, och nu med ert senaste album, vad betyder framgången för er på det personliga planet?

Johan: Framgång är alltid roligt men har aldrig varit drivkraften. Det är däremot skitkul när man ser hur mycket ens musik når ut till folk och vad den betyder för dom. Det triggar en att skriva ännu bättre material och pusha sig själv till nästa nivå.

Frank: Skivförsäljningen minskas drastiskt och färre band kan faktiskt taget leva på musiken, framförallt band inom rockabilly, rock ‘n’ roll och punk. Men det finns några fåtal svenska band som efter hårt arbete kan göra detta. Lever ni på musiken eller har ni ”vardagsjobb”, typ kassör på ICA eller Kommunalarbetare?

Johan: Nä haha, Knockouts och vårt bolag Diamond Prime körs på heltid. Skulle inte finnas tid för annat. Det är en tuff bransch att jobba i men det är oxå det som pressar en att jobba hårdare. Allt handlar om prioriteringar. Och för mig har det alltid varit att spela musik på heltid vilket jag gjort sedan 2005.
Johan Frandsen

Johan Frandsen

Ken Stone

Ken Stone

Ted Jergelind

Ted Jergelind

Frank: Vad händer nu närmaste tiden för er?

Johan: Vi giggar lite runt om i Sverige under sensommaren. Sedan brakar det loss och vi kör Skandinavien, Tyskland och resten av Europa. I vinter bär det av till Australien och någon gång under våren 2014 är det USA som det ser ut i dagsläget.

Frank: Till sist, hur ser ni på The Knockouts om vi säger 5 år?

Johan: Om fem år så har vi släppt fler album och turnerar i ännu större skala än vi redan gör!

Jag får ta och tacka Johan för att han tog sig tiden att göra denna intervju och lycka till i framtiden.
För mer info om The Knockouts, spelningar m.m. besök deras hemsida: www.theknockouts.com

– En Exklusiv Intervju för BadAssLifestyle.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *