Skivrecensioner

The Knockouts – 5000 Miles From Louisville

By  | 

Skivbolag: Diamond Prime Music
Utgiven: 2013
Speltid: 41.37 min
[rating:5]
The Knockouts - 5000 Miles From Louisville
The Knockouts bildades 1996 i Stockholm, dagens uppsättning består av originalmedlemmen och gitarristen Johan Frandsen som även vrålar i mikrofonen, trummisen Ted Jergelind som då och då även vrålar i mikrofonen. Ted blev bandmedlem så sent som 2004.
Ken Stone är den nyaste och senaste bandmedlemmen han tillkom 2008, han slänger upp ståbasen i luften och sliter på strängarna, även han utmärker sig vid mikrofonen stundtals.
Efter flera albums fick dem sitt genombrott 2011 med skivan ”Among The Vultures” som blev snabbt populär och uppskattad av kritiker, punkrockare och rockabillies.
”Among The Vultures” vann dessutom priset Bästa Punk Album i American Independent Music Awards.
Sedan dess har det varit en hektisk tid för grabbarna Brus i bandet, dem har spelat på West Coast Riot i Göteborg, Peace & Love och bockat av flera slutsålda arenor under sina Europa turnéer.

The Knockouts nya album ”5000 Miles From Louisville” släpptes i slutet av april på Diamond Prime Music som är inspelad och mixad i den anrika studion Park Studio, producenten på albumet är inte mindre än Stefan Boman som har producerat skivor för Backyard Babies, Hives, Hellacopters mfl.
Albumet innehåller totalt 12 låtar var av 11 är skrivna av Johan Frandsen själv, han har höjt ribban på textskrivningen sedan ”Among The Vultures” och lyckats göra en skiva som håller rakt igenom. Musiken är en perfekt balans mellan punk och rockabilly, eggen är rakbladsvass och The Knockouts håller balansen på ett sätt som är groteskt perfekt, tillräckligt med punk för att få dem flesta punkare att ta sig till bandet och tillräckligt med rockabilly för att inte ses som ett klassiskt punkband.
Sången sitter som en smäck tillsammans med musiken, som driver över vågorna av rockabilly, punkrock och kränger lite åt countrysvängen bitvis. Johans sång påminner dessutom lite om Nicke Borg (Backyard Babies), har detta med vem som är producent vet jag inte men det är riktigt jävla bra.
Skivan gästas dessutom av Nashville pianisten Kevin McKendree som har spelat tillsammans med bland andra Brian Setzer.

”5000 Miles From Louisville” är helt klart en av dem bästa skivorna inom svensk musik, den håller måttet rakt igenom, inga lite sämre låtar än andra, den sparkar rent av skiten ur deras tidigare skivor, ”Among The Vultures” inräknad.
The Knockouts är en fräsch orkan som sveper förbi och drar med sig punk- och rockabilly rötterna och lägger sig sedan som en varm skön sommarbris med härliga toner och elegans.

Sammanfattningsvis, det spelar ingen roll om du gillar punk eller rockabilly, The Knockouts är den perfekta kombinationen av dessa två genrer och ”5000 Miles From Louisville” bevisar detta med riktigt bra text- och musikskrivning, kusligt bra musiker och en grymt bra sångare som levererar varje ord med känsla. Med så här bra musiker från lilla Sverige kan jag säga att jag är stolt över det svenska musikarvet och den musikaliska framtid som The Knockouts kommer vara en del av och förhoppningsvis lämna tunga spår efter sig i musikhistorien.

Låtlista
01. The Young Will Overcome
02. Days Long Gone
03. Sweet Bluebird Valley
04. The Ballad Of Rosa Lee
05. Salvation Song
06. A Farewell Gone To Hell
07. Hometown Grounds
08. End Of Roddy Rhodes
09. 5000 Miles FromLouisville
10. The Way Til The End
11. Pennies And Quarters
12. Stars Of Us

Smakprov:

Hemsida: www.theknockouts.com
Facebook: https://www.facebook.com/theknockouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *