Skivrecensioner

The Jetaways – Rockin’ The Night Away

By  | 

Skivbolag: Vintjärn Records
Utgiven: 2013
Speltid: 36.01 min
[rating:5]
The Jetaways - Rockin' The Night Away
The Jetaways har som en raket gjort sig ett namn inte bara inom den svenska musikbranschen utan även den utländska. Dem bildades så sent som 2009 av basisten Micke Letskog, sångaren Janne Östlund och Mickes söner Hampus och Linus. Debutalbumet ”Let’s Get Juiced” gavs ut på Tail Records 2011.
Och som jag hoppades efter att fått äran att recensera just ”Let’s Get Juiced” så är The Jetaways här med uppföljaren ” Rockin’ The Night Away” utgiven på Vintjärn Records och utgiven i april 2013.

Första gången jag hörde The Jetaways var det nästan så att jag ramlade omkull, inte av för mycket av det goda utan på grund av det råa och det genuina som kan betecknas som deras signum.
Dem blev snabbt mina favoriter, det händer fortfarande att jag kan bara slänga in ”Let’s Get Juiced” i spelaren, luta mig tillbaka i stolen och njuta av musiken.
När jag fick reda på att dem stökade runt i studion för en uppföljare fick jag ståfräs…. Efter en stund började tankarna flyga omkring och jag ställde mig frågan: Hur fan ska dem kunna toppa ”Let’s Get Juiced”?

Så när ”Rockin’ The Night Away” släpptes och jag fick ett exemplar i raketfart dröjde det inte länge förrän den snurrade i skivspelaren.
Jag intog en tillbakalutande position i stolen och njöööt!!! En kanon uppföljare till klart en av mina bästa skivor jag har hemma. Stilen är densamma “raw wild 50’s rockabilly” med en aningen annorlunda infallston jämfört med ”Let’s Get Juiced”, dem har breddat sig lite musikaliskt sett, det är lite mer melodiösare än tidigare. Men det råa och det genuina finns kvar med härligt musikspelande som jag nappade på första gången jag hörde dem.

”Rockin’ The Night Away” innehåller ett antal egna låtar skrivna av Janne Östlund och Hampus Letskog men mesta delen är det covers på såväl välkända klassikers om mindre kända rock ‘n’ roll rökare som dessa fyra fanbärare har tagit sig an att göra på sitt sätt.
Ibland kan jag klanka ner på att duktiga musiker gör sina versioner till punkt och pricka efter originalet, oftast handlar det om låtar som har fått nyinspelningar 1000 gånger av minst lika många band så efter ett tag blir man trött på just låtarna inte alltid versionerna. Så att The Jetaways tar sin “raw wild 50’s rockabilly” och smäller av den ena covern efter den andra på denna fempoängare till album gör inte mig ett smack. Varför kan man fråga sig, mitt svar är mycket enkelt: Ta och lyssna på skivan så kommer ni att förstå hur jag resonerar.

Produktionsmässigt är känns det lite renare jämförelsevis med hur produktionen av ”Let’s Get Juiced” låter, det är främst det mer råa garagesoundet (som signerar Nail Records produktioner) som är bortfilat och på så vis känns produktionen lite förfinad, och det passar faktiskt med låtvalen och The Jetaways. Misströsta icke ni som har suget efter en rå produktion, trots att produktionen är lite renare så dryper ”Rockin’ The Night Away” av råhet, monologt och genuin 50’s rockabilly.

Sammanfattningsvis om The Jetaways album ”Rockin’ The Night Aways” är att den trots en bredare och mer melodiösare skiva bibehåller dem det råa och genuina med grymma gitarrslingor av Hampus, Jannes fantastiska röst som drar mig tillbaka till 50-talets senare del och som dessutom är kompat av en bassist och trummis som vet vad dem sysslar med är det självklart att dem knep förstaplatsen i Country SM 2012.

Låtlista:
01. Rockin’ The Night Away
02. Live It Up
03. She’s Mine
04. Because Of You
05. Cindy Marie
06. I’ll Be Leavin’ You
07. I Love You
08. My beautiful Girl
09. Be Boppin’ Baby
10. I Thought I Told You
11. Changed My Mind
12. You Gotta Get Ready
13. Savoy Club Stomp
14. I Gotta Feelin’

Smakprov:

Hemsida: http://thejetaways.hemsida24.se/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/The-Jetaways/307808716141
Myspace: http://www.myspace.com/thejetaways

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *