Skivrecensioner

Fancy Dan – Teenage Sunset

By  | 

Skivbolag: Pama Records
Utgiven: 2010
Speltid: 36 Min
[rating:5]
recension_fancydan-teenagesunset_cover
Detta band har några år på nacken, deras debutskiva ”Don’t Try This At Home” (Tail Records) från 2006 blev en hit, en av de mest sålda album i sin genrér den sommaren.
De har sedan dess spelat runt om i Sverige och gjort sig kända som ett energiskt rockabilly/rock ‘n’ rollband. Och 4 år senare är dem tillbaka med denna fullspäckade platta som legat på 19:e plats på Sverige Topplistan, bättre placering än jättarna The Rolling Stones!Skivan öppnas med spåret som banade vägen för dem, Jenny The Fool. Ska sanningen fram hade jag aldrig kunnat tänka mig Fancy Dan spela en sådan här låt, det är nästan allt vad deras debutskiva inte var… Välproducerad, tidig 60-tals rock ‘n’ roll med modern touch. Men de har inte förlorat sitt signum energisk rock ‘n’ roll!
Fancy Dan är bättre än någonsin, de tre första spåren är lite mer poppiga än de övriga spåren men grunden är 100% rock ‘n’ roll. Resterande spår är ett hav av energisk rock ‘n’ roll, fötter börjar stampa i takt och humöret höjs till 100…Teenage Sunset innehåller även en tryckare som går under titeln Someone Like You, jag brukar vara lite negativ till sådana låtar inte för att jag inte gillar dem, det är inte bara min stil… Someone Like You är inte en av de som jag har negativ inställning mot, tvärtom. Detta är en av mina favoritspår!
Nästan alla skivor i denna genrér innehåller minst en instrumental låt och det gör även denna, Bodega Baby som denheter … Här är det klara influenser från Johnny & The Hurricanes klassiska dänga Red River rock och till min förvåning tyckts det vara lite Gasen i Botten med Eddie Meduza i gitarrslingorna, kanske är det en tillfällighet eller…?

Av 13 spår inklusive bonusspår med ”Don’t Try This At Home” från debutskivan är 12 skrivna av Magnus Uleskog alias Fancy Dan. Deras version på klassikern Let’s Dance av The Excels är bl.a. den bästa jag hört, de har absolut gjort den till sin egen. Skönt att höra en version som inte låter som originalet måste jag säga.

Avslutningsvis kan jag summera med; Har du inte införskaffat dig denna rock ‘n’ roll rökare beordrar jag dig att genast beställa den… Den som inte äger denna platta har missat en viktig skiva i sitt liv!
Energisk tidig 60-tals rock ‘n’ roll med modernt sound som rockar röven av oss alla!

Låtlista:
01. Jenny the fool
02. Goodbye
03. Baby come on
04. Let’s dance
05. Someone like you
06. No song
07. Midnight
08. Bodega baby
09. The healer
10. Lock n loud
11. Twist on fire
12. Traces back to you

Smakprov:

Facebook: https://www.facebook.com/fancy.dan.10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *